У Митному союзі падає торгівля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Митному союзі падає торгівля

Світ
2788
Офіційна статистика Євразійської економічної комісії спростовує обгрунтованість аргументів прихильників приєднання України до Митного союзу про переваги розвитку економічних взаємовідносин нашої країни з цим об’єднанням.
 
Митний союз, в який входить Росія, Білорусь і Казахстан, знижує торговий оборот. Обсяг зовнішньої торгівлі товарами між цими країнами за січень-квітень 2013 р. складе $ 297,1 млрд. Це на 1,3% менше порівняно з аналогічним періодом 2012-го, повідомила Євразійська економічна комісія.
Непідтверджений оптимізм
Торгівля всередині Митного союзу скоротилася за 4 місяці ще значніше – на 10%, до $ 20,4 млрд. Зокрема, між Росією і Білоруссю взаємна торгівля зменшилася на 16% і склала майже $ 13 млрд., між Білоруссю і Казахстаном – впала на 12%, до $ 252 млн, і тільки між Росією і Казахстаном цей показник виріс на 2%, до $ 7 млрд.
Скоротився також вартісний обсяг експорту товарів між країнами МС: він впав на 5,8%, або на $ 11,6 млрд. Імпорт, навпаки, зріс майже на 8%, або на $ 7,7 млрд. Падіння експорту і збільшення імпорту Євразійська економічна комісія зафіксувала по кожній з країн МС.
«Негативні тенденції в торгових взаєминах всередині МС знижують його привабливість як економічного партнера для України. По суті, вони роблять неспроможними аргументи російської влади і лобістів МС всередині України про доцільність зробити пріоритетом саме це інтеграційне об’єднання основним партнером нашої держави на зовнішній арені, яке нібито посприяє антикризовому відновленню української економіки», – зазначає Сергій Дубов з інвесткомпанії «Профіт Гарант».
Він також звернув увагу на збільшення залежності економік країн МС від імпортних поставок. Тобто, можливості їх внутрішнього виробництва не в змозі задовольнити потреби в тих чи інших товарах, які недостатньо конкурентоспроможні в порівнянні із закордонними аналогами.
Таким чином, викликає великі сумніви, що в разі посилення інтеграції України в рамках МС, до якої схиляє Київ президент РФ Володимир Путін, стануть реальністю обіцянки Кремля про надання дешевих енергоресурсів і дешевих позик для антикризової підтримки української економіки.
Європейські стимули
На відміну від Митного союзу, економіка Євросоюзу вже стала відновлюватися після кризи. Про це свідчать дані, які опублікував у середині серпня Євростат: економіка регіону в ІІ кварталі 2013 р. виросла на 0,3% порівняно з І кварталом (з урахуванням сезонної поправки).
Експерти відзначають, що загальноєвропейське зростання – позитивний знак, який створює передумови для прискорення відновлення української економіки. Активізація виробництва в країнах ЄС стимулюватиме попит на українські товари та послуги, які за якістю не поступаються європейським, але більш вигідні в ціні.
Очевидно, цей аргумент актуальний не тільки для України, а й деяких інших держав пострадянського простору, яких влада Росії також прагне заманити в МС і намагається стимулювати відмовитися від євроінтеграції. До таких, зокрема, належить Молдова.
Міністр закордонних справ і європейської інтеграції цієї країни Наталя Герман минулого місяця підтвердила наміри парафувати угоду з Євросоюзом про створення зони вільної торгівлі на майбутньому саміті у Вільнюсі, де Україна, у свою чергу, збирається підписати Угоду про Асоціацію з ЄС.
«Парафування угоди з ЄС про зону вільної торгівлі ніяк не відіб’ється на наших економічних зв’язках з Росією. Навпаки, після цього якість експортованої туди молдавської продукції зросте. Ніяких протиріч між угодою про зону вільної торгівлі з країнами СНД та угодою про зону вільної торгівлі з ЄС немає. Єдино, в цьому випадку Молдова не зможе стати частиною Митного союзу», – пояснила вона перспективи співробітництва з МС.
Прагматичний вибір
Позиція українського уряду полягає в тому, що зони вільної торгівлі з Євросоюзом і МС потрібно не протиставляти, а погоджувати торгові режими, які вони встановлюють для своїх учасників. Це здійсненне завдання, оскільки обидві торгові зони будуються на принципах Світової організації торгівлі (СОТ), до якої Україна приєдналася у травні 2008 р., а Росія – в серпні 2012 р.
Що стосується перспектив торгівлі з Росією, прем’єр Микола Азаров заявив, що в першу чергу необхідно докласти зусиль, щоб повернути позитивну динаміку двостороннього товарообігу, яка скоротилася останнім часом і за підсумками 2012 р. склала $ 45,5 млрд. проти близько $ 50 млрд. роком раніше.
«Нам необхідно відновлювати і нарощувати обсяги нашого взаємного товарообігу, оскільки це – головне досягнення економічних відносин. Також необхідно зміцнювати коопераційні зв’язки», – сказав Микола Азаров.
У свою чергу, його російський колега Дмитро Медведєв звернув увагу, що Москва, насамперед, зацікавлена ​​в обговоренні економіко-правових наслідків приєднання України до різних митних об’єднань.
Володимир Путін прогнозує негативні наслідки для України після підписання угоди про асоціацію з ЄС, оскільки нашій країні доведеться запровадити у себе технічні стандарти, які зараз діють в Європі.
«Це означає, що українські підприємства повинні будуть випускати все… за технічними регламентами Євросоюзу. Вони хороші, але вони дуже жорсткі, і щоб підприємства так працювали за цими регламентам, потрібні інвестиції багатомільярдні, час потрібен. Сумніваюся, що це можливо зробити відразу. А поки це робитимуть, багато підприємств вже розоряться або будуть виштовхувати товари на наш ринок», – повідомив він, підкресливши, що Росія в такому випадку має намір захищати свої кордони і не допустити другого варіанту.
Російський лідер вважає, що асоціація з ЄС поставить хрест на цілих галузях української економіки. «Я насилу собі уявляю, як буде розвиватися ракетно-космічна галузь України. Вона дуже солідна – і ракетна галузь, і авіація. Я просто не уявляю без нашого ринку моторобудування авіаційне. Наші всі вертольоти оснащені українськими двигунами, що нам робити? Як це буде все розвиватися, або не буде взагалі?», – Зазначив він.
При цьому глава РФ пообіцяв з повагою поставитися до вибору України, яким би він не був. «Будемо продовжувати працювати. Але питання просто тільки в тому, як будемо працювати, що ми повинні будемо вжити для захисту своїх власних інтересів», – підсумував він.
Експерти погоджуються, що розвиток взаємин з ЄС зажадає нововведень, які на першому етапі можуть здатися неперспективними. Але особливе геополітичне положення України і суперечливі економічні тенденції у світі змушують владу країни прагматично оцінювати перспективи інтеграції із зарубіжними партнерами, щоб вживати ефективні антикризові заходи.
У Міністерстві закордонних справ України звертають увагу, що після підписання Угоди про асоціацію з ЄС, запланованого на листопад цього року, Україна стане першою країною в світі, що має зону вільної торгівлі з країнами і Євросоюзу, і Азії.
Софія Фортунатова
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас