Власники хрущовок змушені знижувати ціни на квартири — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Власники хрущовок змушені знижувати ціни на квартири

Нерухомість
7000
Частка хрущовок і “гостинок” в структурі продажів нерухомості економ за останній рік знизилася з 60% до 40%, розповів «Капіталу» віце-президент Асоціації професійних управляючих нерухомістю Анатолій Топал.
«Інтерес до житла низької якості стрімко падає», – стверджує він. З цим згоден і директор агентства нерухомості «Каштан 2000» Сергій Позняков. Він зазначає, що в січні-серпні нинішнього року кількість потенційних покупців, які відмовилися розглядати житло в хрущовках, зросла на 15% порівняно з аналогічним періодом минулого року.
Співрозмовник видання пояснює, що в останні п’ять років більшість клієнтів агентства орієнтувалися на покупку житла в хрущовках.
«Різка зміна споживчих переваг спостерігається вперше з початку кризи», – говорить фахівець із нерухомості Ярослав Цуканов.
Хрущовки стали дорогими
Різниця в ціні між житлом в хрущовці і в будинку з поліпшеним плануванням незначна і складає максимум $ 10 тис., каже Топал.
Наприклад, однокімнатна хрущовка на вул. Сім’ї Хохлових в районі станції метро «Дорогожичі» коштує $ 60-62 тис. Така ж квартира площею 35 кв. м в будинку, побудованому в 80-х роках минулого століття, продається за $ 65-67 тис.
«Суму в $ 5-7 тис. сім’я може зібрати за два роки», – упевнений співрозмовник «Капіталу».
Ціни на саме бюджетне житло практично не змінювалися протягом останніх двох років, стверджує Цуканов. За його словами, квартири в будинках пізнішої споруди за цей же період подешевшали на 20-25%. «Вони користувалися набагато меншим попитом, тому їх власники охочіше йшли на поступки», – додає ріелтор.
Якість хрущовок з кожним роком погіршується, тому покупцям квартир у таких будинках необхідно вкласти кошти в капітальний ремонт кімнат, повністю міняти комунікації, електрику, говорить директор компанії «Олімп-Консалтинг» Андрій Гусельников.
«З кожним роком витрати на експлуатацію таких будинків ростуть», – підкреслює він.
Кілька років тому деякі люди купували хрущовки в надії, що їхні будинки потраплять під програму реконструкції житлового фонду.
«Ці будинки мали знести, а власникам квартир надати квартири більшої площі в новобудовах», – розповідає Цуканов. І додає: ця програма так і не була впроваджена, що також призвело до падіння інтересу до хрущовок.
Житло дешевшатиме
Вартість житла в хрущовках знизиться в найближчі півроку, вважає президент Союзу фахівців з нерухомості України Олександр Рубанов.
«Ми припускаємо, що квартири подешевшають на 15%», – говорить він. Гусельников додає, що ця тенденція спостерігається вже зараз: «З початку цього року неякісне житло подешевшало на 3-5%».
Зниження цін на квартири в хрущовках призведе до зростання попиту на цю категорію нерухомості, прогнозує Ярослав Цуканов.
«Понад 90% покупців вибирають житло виходячи з його вартості», – вважає він. На думку експерта, це знову призведе до здешевлення квартир в більш якісних проектах.
Олександра Некращук
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас