Небувалий потоп в РФ: йде новий вал води з Китаю, Комсомольськ-на-Амурі буде затоплений — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Небувалий потоп в РФ: йде новий вал води з Китаю, Комсомольськ-на-Амурі буде затоплений

Світ
2266
На Далекому Сході очікується рекорд з затоплення – рівень води в річці Амур у місті Комсомольськ-на-Амурі в середу ввечері склав 841 сантиметр, повідомляється на сайті крайового ГУ МНС Росії. Гідрологи прогнозують до 11-15 вересня зростання рівня води у Комсомольську до 930-980 сантиметрів.
При цьому рівень води біля Хабаровська вперше за останні кілька тижнів знизився. Станом на 20:00 місцевого часу (13:00 по Москві) рівень води в Амурі біля міста Хабаровська склав 806 см, за чотири години він знизився на 2 см.
Як повідомляє Life News, у повторному затопленні населених пунктів у Хабаровському краї почасти винен Китай, де прорвало дамбу на річці Сунгарі всього за 20 кілометрів від російського кордону. Гідротехнічна споруда не витримала натиску води 28 серпня, але влада Китаю повідомила про це Росії тільки сьогодні.
За даними на середу, в Хабаровську в пунктах тимчасового розміщення перебувають близько 400 жителів, чиї будинки потрапили в зону затоплення, у тому числі 83 дитини. У загальній складності до прийому постраждалих від повені у місті готові 69 евакопунктів.
У Комсомольську підтоплено 294 приватних будинки в селищах Менделєєва, Сілінка, Хорпінска і Нова Хапсоль. Із зони підтоплення евакуйовано і розміщено в ПТР (пунктах тимчасового розміщення) 283 людини, повідомляє РИА “Новости” з посиланням на прес-секретаря адміністрації міста Івана Лаврентьєва.
За його словами, на засіданні крайової комісії з надзвичайних ситуацій у вівторок голова Комсомольська-на-Амурі Володимир Михальов повідомив, що при досягненні річкою максимально прогнозованої позначки доведеться евакуювати 36 тис. людей. Зараз влада вирішує питання розміщення людей в такій ситуації.
Регіональне управління МНС оцінює, що рятувати треба куди більше – 50 тис. осіб. Саме стільки, за версією відомства, виявиться в районі затоплення. Під загрозою також філія авіабудівної компанії “Сухий” і найбільші на Далекому Сході НПЗ і суднобудівний завод, що випускає підводні човни.
За словами місцевих жителів, в місті відчувається паніка, повідомляє сайт “Заголовки.ру” з посиланням на газету “Нові вісті”. “Через розташування щитових в підвалах будинків вже почалося відключення електрики. За відключенням послідує закриття супермаркетів та інших продуктових магазинів”, – сказав газеті житель Комсомольська Олексій Коробков. Оголошено заклик всім жителям допомогти з укріпленнями і дамбами. Активістка волонтерського руху “Амур’13” Олена Попова розповіла газеті ще про одну проблему, яку принесла “велика вода” – інфекції, поширення яких вдається уникнути тільки дивом. Так в Амурській області вода розмила кілька скотомогильників і виникла загроза розповсюдження ящуру.
Місцевих жителів, насамперед, хвилює, чи встигне вода піти до заморозків, і чи зможуть вони відновити свої житла до зими. “Цікаво, де ми будемо зимувати. При наших морозах це проблеми”, – поділилася з газетою мешканка Хабаровська Оксана Александрова. Також вона зазначила, що в села все частіше стали “заходити” ведмеді, оскільки через повені у них не залишилося їжі, проте про жертви звірів поки відомостей немає. За спостереженнями Александрової, найсильніше затопило селище Уссурійськ: “Там будинки пішли по самі дахи”. Крім цього, вона поскаржилася, що в магазинах відчувається дефіцит гумових чобіт, а хулігани намагаються руйнувати греблі з мішків.
На думку заступника начальника ситуаційного Центру Росгідромету Анатолія Циганкова, місто ще можна врятувати. “І зараз у них ще є час – близько двох тижнів, щоб наростити їх до дев’яти метрів з гаком. Якщо дамби побудують і вони витримають, то підтоплення буде не дуже істотне”, – цитує його сайт Гідрометцентру РФ.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас