НБУ ще не один рік зможе підтримувати стабільний курс гривні на позначці 8 грн - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ ще не один рік зможе підтримувати стабільний курс гривні на позначці 8 грн - експерт

Валюта
6065
Національний банк України і уряд ще не один рік зможуть підтримувати стабільний курс гривні на позначці близько 8 грн/$, пише Олена Бєлан, головний економіст інвесткомпанії “Dragon Capital”.
У той же час експерт відзначає, що Україні потрібно відмовитися від прив’язки курсу національної валюти до долара і допускати керовані коливання курсу, які повинні залежати від поточної економічної кон’юнктури. Як приклад Олена Бєлан наводить досвід Польщі, Чехії та Білорусі: ці країни відмовилися від прив’язки національних валют до якихось інших, і їх курс змінюється відповідно до економічної необхідності.
“У Чехії ослаблення валюти вважається інструментом для підтримки економіки, у нас – провалом уряду”, – відзначає експерт, нагадуючи про значну політичну складову у питанні підтримки стабільного курсу гривні.
Глибока девальвація гривні українській економіці і не потрібна, впевнена експерт.
“У листопаді 2012-го МВФ вважав, що гривня переоцінена на 8-13%. Це означає, що глибока девальвація необгрунтована. Українській економіці потрібна не стільки девальвація, скільки відмова від прив’язки до долара. Зміна валютного режиму – непросте завдання, особливо коли стабільність гривні у великої частини населення асоціюється з успішністю економічної політики”, – пише у своїй колонці Бєлан.
Вона впевнена, що у Національного банку є достатньо широкий інструментарій – як ринковий, так і адміністративний – для підтримки стабільності курсу гривні.
Бєлан також вважає, що в значній мірі стабільності гривні сприятимуть високі ставки по банківських депозитах у національній валюті. Це збільшить привабливість гривневих заощаджень і буде сприяти підтримці низького попиту на долар з боку населення. Саме схильність українців до ажіотажної скупки готівкових доларів більшість експертів називають головним чинником ризику для стабільності гривні.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас