Bitcoin викрили в порушенні базового закону економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Bitcoin викрили в порушенні базового закону економіки

Світ
1201
Торгівля криптовалютою «біткоіни» на електронних біржах Mt Gox і Bitstamp змусила експертів засумніватися в дієвості закону «єдиної ціни», який є одним з базових економічних постулатів. Про це 3 вересня повідомив сайт журналу Forbes.
Закон «єдиної ціни» свідчить, що на різних торговельних майданчиках або в різних державах ціни на однакові товари мають бути рівними за умови відсутності транспортних і транзакційних витрат.
Журналісти звернули увагу на те, що «біткоіни» торгуються на спеціалізованій біржі Mt Gox за курсом на 12 відсотків дорожче, ніж на Bitstamp – 145 проти 129 доларів США за один «біткоін». Раніше різниця в курсах (спред) на двох майданчиках не перевищувала двох відсотків. Вона почала збільшуватися на користь Mt Gox в травні 2013 року, коли уряд США звинуватив компанію в незаконних грошових операціях і конфіскував частину активів Mt Gox. У червні торговельна площадка заборонила виведення з неї коштів в доларах. При цьому учасники торгів як і раніше можуть купувати «біткоіни» в обмін на долари. Відсутність можливості перевести кошти назад у долари призводить до того, що учасники Mt Gox змушені витрачати їх на купівлю криптовалюти. Це збільшує попит і призводить до підвищення вартості «біткоінів».
В ідеальних економічних умовах клієнти повинні були віддати перевагу менш проблемному ресурсу Bitstamp, проте в реальності цього не відбувається. Серед причин популярності Mt Gox в Forbes назвали прагнення частини трейдерів обіграти своїх суперників, зігравши на вигідному курсі, а потім, при можливості, обміняти «біткоіни» на долари, недосвідченість новачків і ймовірну нечесну гру самого майданчика, яка може дозволяти частині трейдерів вільно виводити долари з системи.
«Біткоіни» були запущені в 2010 році як електронна валюта без єдиного центробанку. «Біткоіни» створюються в процесі обчислення хеш-функції за допомогою спеціального програмного забезпечення. Цей процес отримав назву «Майнінг». У світі налічується лише кілька магазинів, які приймають до розрахунку «біткоіни», в той час як у деяких державах її використання поставлено поза законом.
За матеріалами:
Forbes
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас