США мстяться за рейтинг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США мстяться за рейтинг

Світ
1201
Рейтингове агентство S&P вважає себе жертвою несправедливого поводження. Мін’юст США, що дійшов до суду з обвинуваченням агентства в хибних оцінках перед кризою 2008 року, просто мститься за зниження рейтингу в 2011 році, заявило S&P. У разі якщо агентство програє суд, йому загрожує штраф у $5 млрд. Однак політизація дискусії не найкраща стратегія захисту.
Міністерство юстиції США переслідує в суді міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor’s тільки для того, щоб помститися за зниження рейтингу держави в 2011 році, – з такою різкою заявою вперше виступило саме агентство. Воно називає себе жертвою несправедливого поводження, а претензії «необґрунтованими» і «неконституційними».
Оцінка рейтингу, вважає агентство, це точка зору, свободу якої захищає Перша поправка до Конституції США.
Мін’юст США «почав цю кампанію у відповідь на використання (агентством. – «Газета.Ru») свободи висловлювань стосовно кредитоспроможності Сполучених Штатів Америки», – йдеться в заяві S&P, поданій у вівторок до окружного суду Каліфорнії, цитата по газеті The Wall Street Journal.
Прес-секретар мін’юсту США заявив WSJ, що це звинувачення безглузде.
Запобігання дефолту не врятувало США від втрати кредитного рейтингу: він знижений до АА+ за шкалою агентства S&P. Це означає $100 млрд на рік…
Агентство S&P знизило кредитний рейтинг США 5 серпня 2011 року. Це стало першим зниженням рейтингу Америки з 1917 року і позбавило державу найвищої оцінки (ААА), яка трималася з 1941 року. Пониження стало відповіддю на тривалу дискусію про максимальні розміри держборгу США, що загрожувала країні дефолтом. Дефолту тоді вдалося уникнути, проте агентство не влаштували умови угоди між республіканцями і демократами. S&P попереджало, що тільки скорочення витрат бюджету на $4 трлн здатне запобігти зниженню. Однак конгрес схвалив план, що включав скорочення лише на $2,4 трлн протягом 10 років. Білий дім не змирився з пониженням. «Побудований на помилці в $2 трлн аналіз S&P, що призвів до зниження рейтингу, говорить сам за себе», – заявив представник міністерства фінансів США.
У перший торговий день після пониження рейтингу США фондові ринки світу обвалилися на 3-8%, нафта подешевшала на 6% і майже пробила $100 за барель, рубль знизився до бівалютного кошика на 55 копійок.
Півтора роки потому, 4 лютого 2013 року, влада США офіційно пред’явила позов до S&P, звинувативши в обмані інвесторів, що спровокувало фінансову кризу 2008 року.
Агентство, за даними мін’юсту, протягом декількох передкризових років необґрунтовано завищувало оцінку боргових зобов’язань «на догоду клієнтам». Ці завищені рейтинги створили у інвесторів хибне враження про надійність іпотечних облігацій, що в підсумку призвело до краху іпотечного ринку, вважає мін’юст.
Мін’юст просить стягнути з S&P $5 млрд як компенсацію за втрати пенсійних фондів, банків та інших фінансових інститутів. Це відповідає операційному прибутку компанії приблизно за шість років. S&P стверджує, що сума не обґрунтована.
Ще в лютому, представляючи пресі подану заяву, помічник генерального прокурора США Тоні Вест спробував довести, що вона ніяк не пов’язана з пониженням рейтингу, зазначаючи, що S&P «зробили те, що зробили», оцінюючи кредитоспроможність держави. «Ми спираємося лише на факти, закон і результати розслідування і вважаємо, що подати цю заяву було необхідно», – заявив Вест. Розслідування роботи S&P, підкреслив він, було розпочато задовго до зниження рейтингу – у листопаді 2009 року.
S&P у відповідь на це тепер запитує, чому ж мін’юст не звинуватив в аналогічних порушеннях двох інших членів «великої трійки» – рейтингові агентства Moody’s і Fitch, що не зважилися першими знизити рейтинг США.
Переведення дискусії з економічної в політичну площину, на перший погляд, здається вдалою стратегією захисту для S&P. Проте деякі експерти, навпаки, бачать у ньому слабке місце.
«Шахрайство або було, або ні, – коментує колишній федеральний прокурор, професор права в Університеті Дьюка Семюел Б’юелл. – Чому обвинувачений у шахрайстві просто не доводить, що шахрайства не було?»
Катерина Меремінська
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас