Супербагаті теж плачуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Супербагаті теж плачуть

Особисті фінанси
6089
Бразилець Ейке Батіста, колись №7 у списку мільярдерів Forbes, втратив за півтора роки $30 млрд і вибув зі списку найзаможніших людей планети. Як це сталося, він і сам не розуміє. Експерти вважають, що підприємець занадто пізно почав змінювати підходи до управління бізнесом: ринок став дуже рухливим. Тепер же для нього єдиний спосіб розплатитися з кредиторами – розпродати всі активи.
Ще кілька років тому один з найуспішніших бізнесменів планети бразилець Ейке Батіста планував в 2015 році зайняти перше місце в світі за розмірами свого капіталу. І це не здавалося чимось нереалістичним.
Однак зараз колись найбагатша людина Бразилії втратила майже все нажите непосильною працею. За повідомленням журналу Forbes, статки магната, чиї фінансові інтереси лежать у сфері нафти, видобутку руди і логістики, в даний момент не перевищують $900 млн. При цьому півтора роки тому журнал оцінював його в $30 млрд.
За оцінкою ж агентства Bloomberg, ще в березні минулого року особисті активи Батісти досягали $34,3 млрд, а зараз скоротилися до $200 млн. Нові підрахунки враховують кредити, видані підприємцю Банком розвитку Бразилії, а також суверенним фондом Абу-Дабі Mubadala Development Co.
Ейке Батіста, батько якого свого часу обіймав пост міністра гірничої промисловості Бразилії, починав свою кар’єру з видобутку дорогоцінних металів і торгівлі золотом. Значну частину свого капіталу він заробив завдяки нафтогазовій компанії OGX, заснованій ним у 2007 році та виведеній на біржу через рік. Інтереси бразильського мільярдера лежали також у сфері гірничорудної справи, логістики, готельної справи. Проте зараз більшість з 16 його компаній зазнають збитків слідом за флагманом імперії Батісти – концерном OGX.
Котирування OGX почали падати після того, як компанія на тлі кризи, що вибухнула в Бразилії, не змогла виконати заявлені цілі з виробництва і в підсумку зупинила розробку більшості нафтових родовищ. Чистий збиток OGX у другому кварталі 2013 року склав близько $2 млрд. Такі результати вже дали експертам підстави прогнозувати прийдешній дефолт OGX, який може стати найбільшим в історії Латинської Америки.
Як мільярдер зміг допустити таке падіння всього за півтора роки, схоже, не знає і він сам.
«Я сам більше, ніж будь-хто інший, задаю собі питання: де була допущена помилка?» – каже журналістам Батіста.
Він обіцяє кредиторам віддати борги і вже почав розпродавати свої активи.
У березні Батіста, згідно з повідомленням бразильського видання Folha, вів переговори з «Лукойлом» про продаж міноритарного пакета OGX. За даними ж джерел «Газети.Ru», йшлося не про продаж частки, а про можливе входження «Лукойлу» в один з проектів OGX. При цьому тільки на новинах про можливий продаж частини бізнесу папери OGX зросли тоді на 13,79%, ціна однієї акції компанії склала $0,784. А от акції «Лукойлу» на Московській біржі втратили тоді 0,71%: їх ціна знизилася до 1868,7 рубля за штуку. Домовленості досягнуто не було.
Батіста зараз активно зайнятий пошуком покупців на свої активи. У серпні він продав чилійську частину компанії MMX корпорації Inversiones Cooper Mining. Крім того, він пішов з посади голови ради директорів у логістичній компанії LLX. Тепер контроль над нею перейшов EIG Global Energy Partners LLC.
Експерти кажуть, що мільярдер змушений буде повністю розформувати свою імперію. «Це не надто своєчасна реакція менеджменту, – пояснює помилку Батісти аналітик «Інвесткафе» Ганна Бодрова. – Величезній, погано керованій компанії OGX дуже складно було гнучко реагувати на зміни кон’юнктури ринку. У якийсь момент мільярдеру треба було продавати збиткові активи, оскільки ринок став зараз дуже рухливим, змінювати стратегію.
Щоб утриматися в лідерах, сьогодні треба вчасно перекроювати всю інвестпрограму і програму розвитку. У наступні років п’ять зміни в цілому будуть дуже динамічними».
Наталія Єрьоміна
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас