Росія програє геополітичну війну за Україну - екс-посол США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія програє геополітичну війну за Україну - екс-посол США

Світ
1986
Росія програє Євросоюзу геополітичну війну за Україну, а торговий тиск Москви на Київ, покликаний відвернути Україну від євроінтеграції, призвів до зворотної реакції.
Про це в коментарі РАР заявив колишній посол США в Україні, експерт наукового центру The Brookings Institution у Вашингтоні Стівен Пайфер.
“Росія хоче зробити з тиску на Україну геополітичну війну. Однак думаю, Росія програє цю війну, оскільки українці зрозуміли, що означає надмірне зближення з Росією. У Києві за останній тиждень спостерігається підтвердження проєвропейських намірів”, – зазначив Пайфер.
На думку колишнього посла США в Україні, українська влада сподівалася на поєднання поглиблених відносин з ЄС з одночасним збереженням хороших відносин з Росією. Однак останні погрози Москви у бік Києва з торговими наслідками у разі підписання Угоди про асоціацію України з ЄС свідчать про спробу Кремля змінити цей розрахунок української влади.
“Москва говорить Києву: ні, ви не можете (підписати “асоціацію” – ред.), будуть наслідки в разі підписання угоди”, – зазначив Пайфер.
Колишній посол США в Україні вважає, що погрози Росії у бік Києва відповідають російській стратегії останніх 20-ти років відносно найближчих сусідів. На його переконання, президент Росії Володимир Путін не хоче відновлення Радянського Союзу, але очікує, що сусідні країни, наприклад, Україна або Азербайджан, братимуть до уваги інтереси Кремля.
“Думаю, що, продовжуючи цю політику тиску, Росія доклала руку до того, що сусідні країни почали шукати контактів із зовнішнім світом, що дасть їм більше поля для маневру. Україна є прикладом цього”, – зазначив Пайфер.
На думку експерта, ця тактика Росії може мати вплив на Євросоюз, де у світлі тиску Росії на Україну посилиться позиція прихильників підписання Угоди про асоціацію з Україною.
Екс-посол в Україні визнав, що, незважаючи на відсутність в Угоді про асоціацію обіцянки членства України в ЄС, документ і без цього є “значним кроком” у напрямку Києва до Євросоюзу.
“Якщо Україна виконає всі елементи цієї Угоди, зокрема її торговельної частини, то українська економіка значно інтегрується з європейською. Це означає, що Україна буде вкорінена в ЄС, і Росії буде важко буде змусити (Київ – ред.) зробити крок назад”, – підкреслив американський експерт.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас