Торжество маленького зросту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Торжество маленького зросту

Світ
525
ОЕСР підвищила прогноз зростання ВВП найбільших економік Європи в 2013 році. Незважаючи на зниження прогнозу по США і Китаю, і констатацію збереження проблем і ризиків, насамперед у країнах, що розвиваються, підтвердження ОЕСР подолання кризи в Європі обіцяє покращення ситуації у всьому світі. У Росії вже в 2013 році може прискоритися зростання і зміцнитися рубль, вважають аналітики.
Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) напередодні зустрічі глав “великої двадцятки” (G20) у Санкт-Петербурзі опублікувала новий прогноз динаміки ВВП основних економічно розвинених країн в 2013 році.
У порівнянні з прогнозом кінця травня ОЕСР знизила свої очікування від зростання ВВП США до 1,7 з 1,9% та Китаю – до 7,4 з 7,8%.
Не змінена оцінка валового продукту Японії (зростання на 1,6%) та Італії (зниження на 1,8%).
Зате підвищено прогноз для Німеччини – зростання на 0,7% замість 0,4%, Франції (поліпшення до зростання на 0,3% замість зниження на ту ж величину) і Великобританії – зростання на 1,5% замість 0,8%.
Основні економічно розвинені країни, на думку ОЕСР, «знову ростуть», демонструючи «помірне відновлення».
«Темпи відновлення у великих розвинених економіках покращилися в другому кварталі, і зростання, як очікується, залишиться на тому ж рівні в другій половині цього року», – значиться в огляді організації.
У поквартальному розрізі усереднене зростання реального ВВП у країнах «великої сімки» у другому кварталі (2,3%) продемонструвало помітний прогрес у порівнянні з першим кварталом (1,1%) і залишиться на цьому рівні і в два найближчих квартали.
«Хороші темпи економічного зростання відзначаються в США, Японії і Великобританії, – констатує ОЕСР. – Економіка єврозони в цілому виходить з рецесії, хоча в ряді країн зберігається слабкість».
Цей прогноз відповідає оцінці Європейського статистичного агентства, що вийшла в середині серпня. За прогнозом, півторарічна рецесія в єврозоні у другому кварталі виявилася подолана, хоча говорити про остаточний злам знижувальної тенденції поки рано.
З урахуванням того, що в третій економіці зони євро – італійській – ВВП продовжує знижуватися, поки можна говорити лише про стабілізацію ситуації, але стабільного зростання можна чекати вже в четвертому кварталі, вважає керівник напрямку з макроекономіки банку “Петрокоммерц” Дмитро Харлампієв.
Також, за даними ОЕСР, починаючи з другого півріччя індекс ділової активності PMI у всіх розглянутих країнах перебуватиме в позитивній, «оптимістичній» зоні з тенденцією до підвищення.
Але глобальне економічне зростання залишається «млявим і схильним до ризиків». Картину псують країни, що розвиваються, які, на противагу розвиненим, показують зворотну динаміку.
Очікуване згортання політики «кількісного пом’якшення» (QE) Федеральної резервної системи (ФРС) США викликало серйозний відтік капіталу з ринків ряду країн, що розвиваються. За даними ОЕСР, агрегований показник промислового виробництва країн, що розвиваються у другому кварталі опустився вниз і загрожує опинитися в негативній зоні в другому півріччі.
Ризики з боку фінансового сектора залишаються як в єврозоні, так і в країнах, що розвиваються, особливо обтяжених високою заборгованістю, яка до того ж зростає з ослабленням національних валют цих країн у зв’язку з відтоком капіталу. А «невизначеність щодо бюджетної політики США може послабити довіру і спровокувати нові епізоди фінансових хвилювань», додав заступник головного економіста ОЕСР Йорген Елмесков, представляючи огляд.
Тому необхідно продовжувати підтримувати і стимулювати попит, у тому числі за допомогою структурних реформ, усунення перешкод для створення робочих місць, а також за допомогою монетарної політики, яка залишається ключовим чинником підтримки попиту в економічно розвинених країнах. У зв’язку з цим ОЕСР радить США при згортанні QE залишити процентні ставки на нинішньому низькому рівні, а від Європейського центробанку (ЄЦБ), на думку організації, можливо, будуть потрібні і додаткові заходи, такі як стимулювання кредитування банками реального сектору економіки.
Правда, монетарне стимулювання в єврозоні в найближчому майбутньому може бути ускладнене.
Сьогоднішні статистичні дані показали зростання індексу цін виробників (PPI) у липні до червня на 0,3% і в річному вираженні на 0,2% при прогнозах зростання показників на 0,1%. Таке прискорення інфляції звужує можливості зниження процентної ставки ЄЦБ.
Харлампіїв бачить в прогнозі ОЕСР «відображення об’єктивних тенденцій». Причини уповільнення економік, що розвиваються носять комплексний характер, це не тільки відтік капіталу і очікування жорстких кроків з боку ФРС, а й припинення періоду активного зростання сировинних цін і ознаки жорсткості грошово-кредитної політики. До того ж Китай свідомо обмежує динаміку своєї економіки, оптимізація структури зростання для нього пріоритетніша прискорення його темпу, пояснює Харлампіїв. Втім, відтік капіталу – фактор, залежний від експорту, зауважує аналітик «Інвесткафе» Тимур Нігматуллін.
До кризи країни, що розвиваються, зокрема Росія, Китай, росли за рахунок експорту в розвинені країни. Тому ці країни будуть бенефіціарами зростання економік Європи і США, а відновлення експорту з цих країн сприятиме зростанню економіки та зниженню відтоку капіталу. І вже зараз можна бачити позитивну динаміку: у червні експорт з Росії вперше за півріччя продемонстрував значне зростання, на 3,5%, відзначає аналітик.
Таким чином, поліпшення ситуації в основних економічних центрах світу сприяє економічному зростанню в глобальному масштабі. «Перспективи світової економіки на 2014 рік досить оптимістичні – темп зростання світового ВВП повинен прискоритися як мінімум на 0,5 процентного пункту, насамперед за рахунок прогнозованого позитивного зростання європейської економіки, а також прискорення зростання ВВП США», – вважає Харлампієв. А відновлення в Європі допоможе і Росії, оскільки на єврозону припадає близько 38% вартісного російського експорту, на Євросоюз – більше 50%, зазначає він.
При стабільній динаміці виходу єврозони з рецесії, з урахуванням тимчасового лага приблизно в чотири місяці, до кінця року в Росії зростуть темпи зростання ВВП, а рубль буде зміцнюватись, припускає Нігматуллін.
Павло Сморщков
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас