Експерти: Угода про асоціацію з ЄС вигідна для економіки Києва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Угода про асоціацію з ЄС вигідна для економіки Києва

Казна та Політика
963
Підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом додасть додаткову динаміку розвитку економіки Києва, і вже в середньостроковій перспективі столичні підприємства відчують переваги євроінтеграції. Таку думку висловив керівник Інституту медіа-моделювання та політико-економічного аналізу “Перспектива” Євген Черненко.
“Навіть сьогодні Євросоюз займає провідне місце у зовнішньоекономічній діяльності столиці. За статисткою, в першому півріччі нинішнього року експорт товарів столичних підприємств до країн Євросоюзу становив 28,7%, експорт послуг – 38,9%. Ще більш вагома частка країн ЄС в імпорті. По товарах це більше 40%, по послугах – більше 60%. По суті, економіка столиці вже давно орієнтована на Євросоюз, тому підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом і в його рамках – Угоди про зону вільної торгівлі, безумовно, дуже позитивно позначиться на економіці столиці вже в середньостроковій перспективі”, – зазначив Черненко.
За його словами, столичний бізнес може розраховувати, насамперед, на зростання європейських інвестицій в економіку міста та на широкий вихід своїх товарів на європейські ринки.
“У той же час не варто забувати, що торгівля з Російською Федерацією та країнами СНД займає не менш важливе місце в економіці столиці. Показники експорту в країни СНД лише небагато чим поступаються аналогічним показникам торгівлі з Євросоюзом. Тому можна говорити про те, що політика Віктора Януковича, котрий обрав курс на євроінтеграцію і паралельно – на зміцнення господарських зв’язків з Росією та країнами СНД, оптимальна для столичного бізнесу і в підсумку – для столичної економіки”, – зазначив Черненко.
Нагадаємо, виступаючи на відкритті третьої сесії Верховної Ради сьомого скликання, Президент України Віктор Янукович закликав народних депутатів об’єднати зусилля навколо вирішення важливих для України питань.
“Асоціація з ЄС потрібна не владі чи опозиції. Асоціація потрібна Україні. Це в першу чергу – стимул до подальшого реформування, прискореної модернізації, підвищення соціальних стандартів”, – сказав Янукович.
При цьому глава держави застеріг політиків від спроб протиставити співпрацю на європейському векторі і співпрацю з РФ і країнами євразійського співтовариства.
“Спроби протиставити співпрацю на європейському векторі і співпрацю з нашими стратегічними партнерами – Російською Федерацією та країнами євразійського співтовариства – безпідставні”, – сказав Янукович під час виступу на відкритті третьої сесії Верховної Ради сьомого скликання.
За словами Президента, з точки зору стратегічної перспективи, підписання угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі посилить позиції України, відкриє нові можливості для взаємовигідної співпраці і подальшого зближення зі стратегічними партнерами в євразійському регіоні.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас