В Україні розпочався інвестиційний бум — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні розпочався інвестиційний бум

Казна та Політика
5162
Приплив закордонних інвестицій в Україну збільшився. Максимальний об’єм припав на липень: в країну потрапили 905 мільйонів доларів вкладень. «Погляд» розбирався, хто саме інвестує в Україну і в які галузі іноземці воліють вкладати свої кошти.
Як випливає з даних Держстату, у другому кварталі інтерес до України проявили 138 країн. Три чверті інвестицій припали на Європу, на другому місці з 14,7% – «різні країни світу» (від Латинської Америки до Австралії). «Бронза» – у країн колишнього СРСР: всього 7,9% усіх вкладень.
«У корпоративних інвесторів було багато доларів, які вони охоче вкладали в країни з економікою, що розвивається. Україна змогла грамотно скористатися ситуацією, опинившись в числі цих країн, – пояснив “Погляду” економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Шевляков. – Мова йде не тільки про прямі інвестиції, але також і про кредити, які Україна зуміла взяти під більш низькі відсотки, ніж, приміром, у минулому році».
Один з найнижчих показників з інвестицій в Україну – у Сполучених Штатів: вони вклали всього 895,4 мільйона своїх же «вічнозелених». Експерти вважають, що справа не в тому, що американський великий капітал перестав цікавитися нашою країною. Просто «довгий долар» із США традиційно заходить в Україну через транснаціональні корпорації, які нерідко мають «прописку» в самих різних частинах світу.
А ось перше і сьоме місця в ТОП-10 ніяких сумнівів не викликають: обидва рядки – офшори, тобто йдеться про українські ж гроші, які колись пішли за кордон, але тепер повертаються.
Втім, на думку економістів, це теж хороший знак. Коли бізнесом у країні займатися важко, «правила гри» перестають бути зрозумілими, а податки зростають, підприємці згортають виробництво і виводять капітал в офшори. Коли ж економіка оживає, гроші повертаються в країну і вкладаються у виробництво. Так що соромитися офшорних інвестицій у загальному-то не потрібно.
Ще одне питання – у що вкладають гроші
Іноземців найчастіше цікавить українська промисловість – на неї припадає третина усіх інвестицій. У фінансовий сектор та страхування вкладають 26,9% від усіх коштів, що надійшли з-за кордону. На третьому місці цього рейтингу – торгівля з 12,1%. Операціями з нерухомістю і будівництвом в Україні Захід цікавиться досить мляво – приблизно так само. Так само як і науковою діяльністю – що й не дивно, адже в цю сферу не вкладає і сама держава.
При цьому ризикувати, як відзначають експерти, західні бізнесмени не бояться. Вони часто готові вкладати гроші навіть в такі проекти, які лякають українських підприємців.
«Цікаво, що іноземні інвестори вкладали навіть в ризикові активи, привабливі з точки зору прибутковості. До них же відноситься промисловість», – підтверджує Шевляков.
Економісти відзначають, що приплив коштів з-за кордону в 2013 році вже перевищив очікування західних фахівців.
В Україні розпочався інвестиційний бум
Вікторія Хаджірадєва
За матеріалами:
Погляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас