Сто і один спосіб «перехитрити» Нацбанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сто і один спосіб «перехитрити» Нацбанк

Казна та Політика
10380
З 1 вересня 2013 року набирає чинності Постанова правління Національного банку України від 6 червня 2013 № 210 «Про встановлення граничної суми готівкових розрахунків».
У Нацбанку пояснюють: цією постановою «з 1 вересня заборонені готівкові розрахунки між фізичними особами та фізичними особами з підприємствами, якщо сума перевищує 150 000 гривень». За словами заступника Голови Національного банку України Віри Ричаківської, фізичні особи мають право здійснювати розрахунки на суму, що перевищує 150 000 гривень, шляхом перерахування коштів із поточного рахунку на поточний рахунок, внесення і / або перерахування коштів на поточні рахунки, у тому числі в депозит нотаріуса на окремий поточний рахунок у національній валюті. У той же час, гранична сума готівкових угод підприємців між собою протягом одного дня залишається незмінною і становить 10 000 гривень. Ричаківська зазначила: Основною метою впровадження обмежень на розрахунки готівкою є збільшення обсягів безготівкових розрахунків і залучення додаткових ресурсів для кредитування економіки. Сподіваємося, що впровадження обмежень на готівкові розрахунки збільшить надходження фінансових ресурсів суб’єктів національної економіки до банківської системи і підвищить ліквідність банків (додаткове джерело короткотермінових ресурсів на суму близько шести мільярдів гривень), сприятиме зниженню рівня доларизації депозитів (за прогнозами — на 0,5 відсоткового пункту) і зростанню безготівкових розрахунків фізичних осіб (до 5% на рік)».
Багато європейських держав уже встановило граничні суми готівкових розрахунків, — заявляє керівництво Нацбанку. Тому ухвала Національного банку України з цього питання повністю відповідає міжнародному досвіду, зазначає Ричаківська. За її словами рівень обмежень у розмірі 150 000 гривень має сприяти поступовому сприйманню населенням потреби використовувати безготівкові розрахунки і підвищує привабливість таких розрахунків.
Тим часом, юристи наввипередки змагаються в найбільш спритному законному способі обійти постанови Нацбанку. Серед декількох десятків способів, які активно тиражуються вже в соцмережах, ми вибрали найбільш, на наш погляд, цікавий. По-перше, з огляду на автора. Адже вправлятися в тонкощах фінансового права і «дістати» НБУ вирішив колишній адвокат Юлії Тимошенко, а нині — «тимчасово непрацюючий» (як він сам указав на своїй сторінці Facebook) юрист Сергій ВЛАСЕНКО:
— По-перше обмежені розрахунки між фізичними особами лише за операціями купівлі-продажу (решта операцій не охоплено цією Постановою). По-друге, йдеться лише про операції купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню. Все, що не підлягає нотаріальному засвідченню — також випадає з постанови.
Проста схема: навіть під час продажу нерухомого майна ви укладаєте два договори з «Вашим покупцем»: купівлі-продажу нерухомого майна (Ви продаєте — він купує) і, наприклад, позики (не потребує нотаріального засвідчення, а просто складається в письмовій формі) на ту ж суму (він позичає Вам ту ж суму грошей) і, звичайно ж, готівкою.
У договорі купівлі-продажу нерухомого майна ви прописуєте систему оплати безготівкову але, наприклад, через 15 днів після підписання договору. Після нотаріального засвідчення договору, складаєте акт зарахування зустрічних однорідних вимог. І це — найпростіший варіант!
А за взаємовідносинами «фізична особа —підприємство», стоїть обмеження «протягом дня», так що оформлюйте розстрочку.
Алла Дубровик
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас