Неінертний серпень: головні події місяця на фондовому ринку України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Неінертний серпень: головні події місяця на фондовому ринку України

Фондовий ринок
618
Серпень традиційно вважається інертним місяцем. Інвестори в цей час перебувають у відпустках і не поспішають здійснювати активні кроки. У цьому році останній літній місяць виправдав очікування учасників українського ринку. Однак, незважаючи на низьку волатильність і мінімальні обсяги торгів, інвестиційному співтовариству було що обговорити.
Перший привід для дискусій надав громадськості президент України, який ще на початку місяця одним розчерком пера затвердив введення утилізаційного збору з 1 вересня. Той самий, який так жваво опротестовувався нашою владою в Російській Федерації. З одного боку, подібний крок можна назвати абсолютно нелогічним. Однак, якщо копнути глибше, картинка вийде більш осмисленою: спершу ввели загороджувальне мито на найпопулярніший сегмент автомобілів (за обсягом двигунів), а через кілька місяців додався утилізаційний збір. Цілком можливо, що надалі уряд в якості жесту доброї волі скасує один з цих зборів, продемонструвавши таким чином відданість принципам СОТ і готовність України до компромісів. Інший же збір залишиться для наповнення державної скарбниці.
Ще однією резонансною новиною стала так звана «торгова війна» з Росією. У результаті блокади на митному кордоні з Російською Федерацією постраждали в основному підприємства харчової промисловості. Але, як не дивно, найбільше збитків зазнали російські контрагенти, оскільки 90% експортних контрактів припускають відповідальність вітчизняних експортерів за поставку тільки до кордону з Росією. Інші витрати лягають на плечі російських компаній-замовників. Повторення подібних ситуацій у майбутньому, безумовно, негативно вдарить по економіках обох країн.
Говорячи про важливі події минулого місяця варто відзначити зниження довіри до України з боку іноземних інвесторів. Котирування вітчизняних кредитно-дефолтних свопів на облігації (CDS) досягли максимальних рівнів за весь посткризовий період. При цьому українським CDS вдалося обігнати навіть єгипетські, незважаючи на щоденні повідомлення про нові зіткненнях і жертви.
Мабуть, зростаючі котирування CDS адекватно відображають економічну нестабільність в Україні. Так, продовжують знижуватися золотовалютні резерви, які досягли вже 22,7 млрд доларів США. Наповнення бюджету, незважаючи на авансові платежі, відстає від графіка, а прямий зовнішній держборг виріс на 0,4% і склав 26,018 млрд доларів. Внутрішній борг також збільшився на 3,1% і досяг 239,136 млрд грн, тобто 29,918 млрд доларів.
Крім цього інвесторів, причому як іноземних, так і вітчизняних, насторожує намір уряду ввести в обіг фінансові казначейські векселі. Поки що до кінця неясно, як вони будуть погашатися. Однак, в будь-якому випадку ефект для підприємств, які таким чином будуть компенсувати ПДВ, виявиться негативним, оскільки експортери втратять значну частину оборотного капіталу.
Однією з позитивних подій серпня можна вважати зниження облікової ставки НБУ на 0,5% до рівня 6,5%. На жаль, в Україні цей крок зробить істотний вплив тільки на розмір пені, яка прив’язана до розміру облікової ставки.
Що стосується корпоративних подій, то в серпні в центрі уваги був банківський сектор. Нарешті вийшло офіційне повідомлення про злиття «Укрсоцбанку» і «Юникредітбанку». При цьому перший отримає явно переоцінений актив, так як кредитний портфель зросте всього на 10-11%. У той же час free-float на УБ знизиться з 1,6% до 1,1-1,2%.
З недовірою і надією поглядали інвестори на приватизацію «Донбасенерго» – найбільш недооціненої енергетичної компанії в Україні, незважаючи на найбільший серед підприємств галузі знос устаткування. Новий власник в особі холдингу «Енергоінвест» заплатив по 50,03 грн за акцію. При цьому отримана кредитна лінія на 2,5 млрд грн, нерозподілений прибуток і надбавка в тарифах допоможуть покрити витрати на майбутню модернізацію. Поки що ціна акцій DOEN на ринку залишається нижчою приватизаційної.
У цілому серпень не приніс пожвавлення на фондовий ринок. Політичні і, як наслідок, макроекономічні ризики продовжують утримувати майданчики на мінімальних рівнях. Однак, незважаючи на порівняно несприятливий клімат, деякі інвестори починають відкладати в свої портфелі акції фундаментально сильних підприємств. У вересні аналітики очікують зростання активності на фондовому ринку України.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас