Всупереч заявам: реверс газу зі Словаччини в Україну не почався — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Всупереч заявам: реверс газу зі Словаччини в Україну не почався

Енергетика
449
За станом на 2 вересня 2013 року реверсні постачання газу в Україну через газотранспортну систему Словаччини не почалися. Про це повідомили джерела в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості.
Більше того, і український оператор ГТС – “Укртрансгаз”, і словацький оператор – Eustream as. сумніваються в можливості початку реверсних постачань в Україну через Словаччину у найближчі тижні, зокрема через неврегульованість питань реверсу з “Газпромом”.
Як повідомили в ексклюзивному інтерв’ю ZN.UA представники словацького оператора Eustream as, Eustream наразі володіє технічними можливостями для реверсних постачань в Україну в обсязі понад 80 млн кубометрів на день.
“Для реалізації віртуального реверсу газу в Україну необхідна дуже досконала (вищого технічного рівня) співпраця між операторами системи. Якщо у деталях, то український оператор ГТС повинен забезпечити стандартний обмін даними щодо обсягів газу індивідуальних користувачів системи у відповідності з європейським законодавством.
У травні і червні 2013 року Eustream і його український партнер здійснили тестування міжкордонної процедури і обмін даними у відповідності з правилами функціональної сумісності, що діють у ЄС. Тести не були успішними.
Тести показали, що український партнер в даний час не має даних, необхідних для комерційного управління транспортуванням газу. Це базова передумова для здійснення віртуального реверсу в будь-якому з’єднувальному пункті.
Наразі Eustream не має даних від українського партнера, необхідних для початку (постачань – ред.)”, – повідомили представники словацької компанії.
Відповідно, є підстави сумніватися і у збільшенні загального обсягу реверсних постачань в Україну “у промислових масштабах” – до 10 млрд кубометрів на рік.
Вирішити деякі питання взаємовідносин у питаннях реверсу сподівається міністр Едуард Ставицький під час зустрічі 2-3 вересня з єврокомісаром з питань енергетики Гюнтером Оттінгером.
Як відомо, реверсні постачання газу Україна почала з листопада 2012 року – з Німеччини через територію Польщі за домовленостями з компанією RWE Supply&Trading GmbH. З боку Польщі оператором ГТС виступає компанія Gaz-System.
З квітня 2013 року почалися постачання природного газу з території Угорщини (оператором ГТС виступає угорська FGSZ LTD).
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас