Перед введенням збору на утилізацію попит на авто зріс на 30% - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перед введенням збору на утилізацію попит на авто зріс на 30% - експерти

Особисті фінанси
567
Клієнтський потік в автосалонах в очікуванні утилізаційного збору у серпні збільшився в середньому на 20-30% до попередніх місяців, повідомив директор з маркетингу великого оператора авторинку – Групи компаній “АІС” Сергій Боровик.
“Автомобілів вистачило, щоб задовольнити попит серпня. Ситуація у вересні буде залежати від динаміки ринку в цілому”, – повідомив він.
Боровик нагадав раніше оприлюднений прогноз, що у вересні-жовтні буде відзначатися певне охолодження ринку після зростання попиту в липні-серпні.
Він також зазначив, що введення утилізаційного збору значно не вплине на ціну легкових автомобілів в масовому сегменті (найсильніше з урахуванням коригуючих коефіцієнтів до базової ставки зростуть ціни на авто з дуже великими обсягами двигуна), а підвищення цін на 5-10 тис. грн на найбільш популярні моделі буде спостерігатися у вересні.
З урахуванням цього, за оцінкою С.Боровика, оператори ринку не очікували деякого відкладеного попиту покупців у зв’язку з очікуванням можливого скасування коригувальних коефіцієнтів до базової ставки податку (5,5 тис. грн).
У автомобільному холдингу “Атлант-М” агентству також відзначили, що з травня до середини серпня продажі в дилерській мережі були рівними, в червні продажі просіли, але небагато.
“Ажіотаж спостерігали в останню декаду серпня. Машини буквально розліталися. За деякими маркам у нас вже дефіцит – маленький вибір по Renault, Nissan. За цими марками на топові моделі черга, чекати треба більше місяця. У Skoda поки в наявності автомобілі, але деякі комплектації треба чекати. За Volkswagen ситуація схожа – склад тане на очах. Деяких моделей залишилися лічені штуки, практично всі Touareg розпродані”, – повідомила бренд-менеджер компанії Юлія Кажарська.
У той же час у компанії також підтверджують думку, що клієнти не відкладали покупку у зв’язку з очікуванням зниження базових ставок до утилізаційного збору.
“Всі, хто планував покупку автомобіля в цьому році, постаралися встигнути його придбати і зареєструвати до 1 вересня”, – зазначила Ю.Кажарская.
У компанії також дотримуються прогнозу короткострокового зростання ринку в серпні-вересні, який зміниться падінням і стагнацією.
Як повідомлялося, в 2012 році ринок легкових автомобілів в Україні скоротився на 1,4% до 2011 року – до 217,58 тис. од., а в поточному році з урахуванням введення в квітні спеціального мита на імпорт найбільш масових авто, і утилізаційного збору з 1 вересня поточного року експерти прогнозують, зокрема, скорочення ринку на 10-15%.
Суми утилізаційного податку складуть для нових легкових автомобілів (залежно від об’єму двигуна) від 4,73 тис. грн до 30,25 тис. грн, для нових комерційних вантажних автомобілів і автобусів (залежно від повної маси) – від 8,8 тис. грн до 14,74 тис. грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас