Нацвалюта виявилася найнадійнішою банкнотою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацвалюта виявилася найнадійнішою банкнотою

3881
Сьогодні українській гривні виповнюється 17 років. За роки існування на її долю випало чимало випробувань: вона дорожчала і дешевшала, втрачала довіру і знову її набувала. Але фінансові негаразди – не головне, що може трапитися з грошима. Кожна купюра ризикує бути забрудненою, випраною, висушеною і відпрасованою. «Погляд» перевірив, наскільки гривня стійка до зовнішнього впливу, і чи може вона конкурувати з євро і американським доларом.
Обливаємо і мажемо
НБУ стверджує: найпопулярніша банкнота – 100 грн. Її і візьмемо, плюс для чистоти експерименту іноземні аналоги, рівні за вартістю – банкноти номіналом 10 євро і 10 доларів. На початку експерименту вони були у відмінному стані, а справжність кожної підтвердили банкіри.
Представляємо стандартну ситуацію: на гаманець розлилися напої, а коли ми розраховувалися у фастфуді, взяли в руку і гроші, і гамбургер. Перший тест: під кожною купюрою розлилися кетчуп і соняшникова олія, а краї викупалися в сухому червоному вині і чорній каві.
Гривня трималася молодцем: кава залишила невеликі сліди, олію було помітно тільки на одній стороні, а вино трохи змінило колір паперу. Кетчуп і зовсім не спричинив собою наслідків. Долар гідно тримався лише в боротьбі з кетчупом, решта рідин його помітно пошкодили. Євро нервово відреагував на каву і не тільки змінив колір, а й скрутився в трубочку. Байдуже йому виявилося тільки вино.
Нацвалюта виявилася найнадійнішою банкнотою
Перемо і прасуємо
Кожна господиня знає, що плями потрібно відпирати відразу. Протерши банкноти вологою серветкою, частину бруду вдалося зняти. Але це напівзаходи. Я «забула» купюри в кишені джинсів і кинула їх у пралку. Сорокахвилинна боротьба за чистоту при температурі 40 градусів і максимальному віджиманні не допомогла. Стало навіть гірше – всі банкноти зблякли. А долар і зовсім здав позиції: плями на ньому стали чіткіші.
Після прання грошики пом’ялися, і їх довелося гладити праскою. Цілеспрямований євро довго не хотів випрямлятися, до того ж кава абсолютно не відіпралась. «Бакс» місцями пофарбувався в противний жовтий колір (причому йому було «наплювати», куди який напій вилився). Гривня, хоча і посмутніла, але бадьорості не втратила. На ній як і раніше було видно слабкий слід від масла, а край, який побував у вині, став трохи темніше.
Нацвалюта виявилася найнадійнішою банкнотою
Кидамо і мнемо
Починається осінь, за вікном ллє дощ. Впускаю валюту в найглибшу і брудну калюжу. «Матінко!» – Сплеснула руками і кинулася сушити банкноти феном. На просушування євро потрібно 55 сек., гривні – 1 хв. і 20 сек., а долар залишається вологим до 2 хв.
Вже неабияк потягані грошові одиниці захотілося заховати куди подалі. Але спочатку скачати їх у кульку. Найлегше піддався долар, а гривня і євро трималися на одному рівні – їх діаметр не перевищив пятикопійкову монету. Після такої трансформації вони виглядали однаково жалюгідно і нагадували звичайні папірці. Їх знову потрібно було прасувати. Праска мало чим допомогла, поки вони були сухими. А після того, як я їх знову сполоснула і відпарила, ефект скручування посилився. Лідером у цьому гімнастичному номері став долар, на другому місці – євро, а гривня «пасла задніх».
Нацвалюта виявилася найнадійнішою банкнотою
Граємо в магазин
Майнула думка: «Скласти б їх у гаманець і не мучити більше», але стрес-тести ще не закінчилися. Гроші потрапили до рук дитині. Шестирічні хлопчики люблять малювати: ідеолог американської Партії федералістів Гамільтон отримав рум’янець, бороду і окуляри. До Тараса Шевченка тихо підкрався стегозавр, а з арки романської епохи на євровалюті виїжджало хвацьке авто.
Начерки простим олівцем непогано стерлися гумкою. Лише на євро залишилися обриси легковика. Після довгих катувань валюту залишалося тільки порвати або спалити. Але у фіналі я приготувала їй більш серйозне завдання: пішла її здавати. Брати долар і євро не захотіли одразу в чотирьох обмінках. У п’ятій касирка порадила принести гроші в понеділок, щоб здати з уцінкою. У підсумку інвалюту скупив перекупник – також з «дисконтом».
На руках залишилося 100 грн, які я сміливо вручила касирці в супермаркеті. Питань з приводу плями від вина і деякої пом’ятості купюри у неї не виникло.
Нацвалюта виявилася найнадійнішою банкнотою
Так «Погляд» встановив, що гривня не тільки найкрасивіша валюта, але ще й однозначно надійна. Вона набрала в загальному «заліку» максимальні 18 балів. Євро отримав 15, а «зелений» фінішував з 13 балами.
Анна Гончаренко
За матеріалами:
Погляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас