Скандал між Білоруссю і РФ триває: Мінськ почав перевірки БКК, може бути арештоване майно Уралкалія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скандал між Білоруссю і РФ триває: Мінськ почав перевірки БКК, може бути арештоване майно Уралкалія

Кримінал
1385
Білорусь почала перевірки “Білоруської калійної компанії” (БКК), якщо факти порушень підтвердяться, то будуть пред’явлені позови та накладено арешт на майно “Уралкалія”.
“Підставою для перевірки послужила низка виявлених слідчим комітетом фактів, в яких вбачається порушення білоруського законодавства”, – заявив в ефірі білоруського телебачення заступник начальника секретаріату Комітету державного контролю Білорусі Денис Бартош.
Зокрема, за словами Д.Бартоша, мова йде про “порушення податкового законодавства, неповернення валютної виручки з-за кордону, а також виведення через підконтрольні “Уралкалію” структури десятків тисяч тонн продукції “Білоруськалія”.
“Підтвердження цих фактів буде підставою для підготовки і пред’явлення позовів, а також ініціювання процедури накладення арешту на активи та товари структур “Уралкалія”, в тому числі і за кордоном”, – додав Д.Бартош.
Слідчі органи Білорусії пред’явили В.Баумгертнеру офіційне звинувачення тільки в четвер увечері, повідомило “Інтерфаксу” джерело, близьке до адвокатів бізнесмена.
За його словами, звинувачення В.Баумгертнеру за ч. 3 ст. 324 (“Зловживання владою і службовими повноваженнями”) КК Білорусії було пред’явлено в присутності двох білоруських адвокатів.
Співрозмовник агентства нагадав, що Слідчий комітет Білорусі повідомив про пред’явлення обвинувачення В.Баумгертнеру ще в понеділок, через кілька годин після арешту. “Таким чином, слідчі органи Білорусії вводили в оману щодо правового статусу В.Баумгертнера”, – вважає він.
За даними джерела “Інтерфаксу”, процесуальних документів на руках у російської сторони до цих пір немає.
В.Баумгертнер був затриманий в Мінську в понеділок, 26 серпня, а вже через кілька годин після арешту Слідчий комітет Білорусі повідомив, що йому пред’явлено звинувачення. Пізніше СК Білорусі заявив, що В.Баумгертнер заарештований на 2 місяці, але термін може бути продовжений.
У середу посольство РФ у Мінську та адвокат В.Баумгертнера заявили, що їм не зрозумілий статус гендиректора “Уралкалія”. Так, у матері і адвокатів у СІЗО відмовилися прийняти частину речей, пославшись на те, що вони не дозволені В.Баумгертнеру у зв’язку з його статусом. “Ми були здивовані, дізнавшись, що у нашого підзахисного статус не арештованого на два місяці, а затриманого на 72 години”, – зазначав адвокат Олексій Басистів, який представляє інтереси сім’ї В.Баумгертнера.
У цьому зв’язку, говорив він, на ім’я керівника КДБ Білорусії направлено заяву з проханням роз’яснити, який в даний час статус В.Баумгертнера.
У середу ввечері начальник управління інформації та зв’язків з громадськістю Слідчого комітету Білорусії Павло Траулько знову заявив, що В.Баумгертнер є обвинувачуваним і перебуває під вартою. “Він є обвинуваченим, йому було пред’явлено обвинувачення за ч.3 ст.424 “Зловживання владою і службовими повноваженнями “Кримінального кодексу Бєларусі”, – сказав П.Траулько.
Адвокати В.Баумгертнера в середу оскаржили його арешт. “Адвокати подали скаргу, вона буде розглянута білоруським судом на наступному тижні”, – повідомляв радник російського посольства в Мінську Володимир Марчуков.
Співробітники російського посольства вранці в п’ятницю зустрінуться в СІЗО КДБ Білорусії з В.Баумгертнером.
Як повідомив агентству “Інтерфакс-Захід” російський консул Ігор Карягін, “зустріч запланована на 10:00 (за мінським часом – ІФ)”.
Під час цієї зустрічі В.Баумгертнеру, за словами співрозмовника агентства, “планується передати за списком речі, запитати його про наявність будь-яких скарг, може, якісь слова він захоче передати родичам”. Також підготовлено перелік питань про обставини затримання В.Баумгертнера, на які планується почути відповіді. Ця інформація, а також інформація про наявність скарг буде передана адвокатам.
Раніше повідомлялося, що інтереси глави “Уралкалія” представляють два білоруських адвоката, які поки зберігають мовчання у справі.
У четвер Мінськ покинули матір В.Баумгертнера і один з російських адвокатів, які прибули в білоруську столицю для консультування захисту гендиректора “Уралкалія”. Матері В.Баумгертнера було відмовлено в зустрічі з сином.
Як повідомлялося, 26 серпня Слідчий комітет Білорусі заявив про розкриття злочинної схеми збагачення менеджменту ЗАТ “Білоруська калійна компанія” на чолі з В.Баумгертнером, який був затриманий в аеропорту Мінська після зустрічі з прем’єр-міністром Білорусі Михайлом Мясниковичем. За даними слідства, розмір розкрадання і шкоди склав близько $ 100 млн.
Затримання В.Баумгертнера викликало негативну реакцію російської сторони.
Зокрема, у четвер російський віце-прем’єр Аркадій Дворкович заявив: “Ми продовжуємо вважати сформовану ситуацію неприпустимою. Хочу ще раз зазначити, що В.Баумгертнер прибув на переговори до Мінська на запрошення прем’єр-міністра Михайла Мясниковича”.
“З урахуванням того, що сталося після зустрічі, і подальший розвиток подій, вже після затримання російського громадянина В.Баумгертнера, виглядає, щонайменше, неадекватно і не носить характер партнерських відносин”, – сказав А. Дворкович.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас