Що приховують виробники ліків? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що приховують виробники ліків?

Особисті фінанси
2607
Як з’ясовується, виробники медичних препаратів нерідко приховують частину результатів клінічних випробувань, щоб їхня продукція виглядала краще, ніж вона є.
Прописуючи пацієнту ті або інші ліки, лікар виходить з певних уявлень про ефективність даного препарату, про його сумісність з іншими медикаментами, про спричинені ним побічні ефекти тощо. У своїх очікуваннях лікар спирається на опубліковані розробником ліків результати клінічних випробувань, у ході яких дія препарату перевірялася на сотнях або навіть тисячах добровольців. Біда лише в тому, що такі публікації, як тепер з’ясовується, далеко не завжди заслуговують на довіру.
Вибіркова публікація вихідних даних спотворює істину
Американець Пітер Доші (Peter Doshi), науковий співробітник університету Джонса Хопкінса в Балтіморі, штат Меріленд, – зовсім ще молодий, можна навіть сказати, дослідник-початківець: він захистив дисертацію всього два роки тому. Але вже став популярним завдяки своєму конфлікту з великою фармацевтичною компанією Roche.
Конфлікт виник, коли Пітер Доші, фахівець з історії науки, виявив, що компанія Roche, м’яко кажучи, не цілком коректно виклала результати клінічних випробувань свого противірусного препарату Tamiflu: при публікації більше половини отриманих даних були відсіяні, тому що вони не відповідали очікуванням виробника. У підсумку ефективність препарату виявилася на папері суттєво завищеною.
Така практика вибіркової публікації результатів клінічних випробувань ліків, що дає спотворене уявлення про їх справжньої ефективності, сьогодні дуже поширена. Щоб виправити ситуацію, Пітер Доші виступив тепер з незвичайною ініціативою: “Ми пропонуємо в повному обсязі відновити приховані, досі не опубліковані дані. Ідея проста: якщо спонсори від промисловості не готові взяти на себе відповідальність і забезпечити повну і коректну публікацію наукових даних, то це зроблять за них сторонні незалежні експерти”.
Не готовий публікуватися сам – за тебе це зроблять інші
На практиці це має виглядати так: Пітер Доші і його однодумці перевіряють документацію клінічних випробувань різних лікарських препаратів. При цьому вони спираються на закон США “Про свободу інформації”, який дає будь-якому громадянинові країни широкі повноваження в цій сфері. Зокрема, Пітер Доші вже отримав доступ до величезного масиву даних фармацевтичних компаній – майже 180 тисяч сторінок внутрішніх документів щодо завершених клінічних випробувань.
Тепер дослідник вивчає цю гору паперу і перевіряє, чи всі результати були у свій час опубліковані коректно і у повному обсязі. Виявивши значні прогалини, Пітер Доші письмово звертається до авторів публікації з проханням виправити і доповнити статтю: на це їм відводиться рік. В іншому випадку документи опублікує і прокоментує сторонній експерт.
У цьому і полягає новизна підходу: якщо ти не готовий публікувати свої дані сам, то за тебе це зроблять інші. Але не все так просто, каже Пітер Доші: “Ця концепція може спрацювати лише за умови, що наукові журнали погодяться брати статті, автори яких самі не є ні керівниками, ні спонсорами клінічних випробувань. Тобто в цій справі тісна співпраця і взаєморозуміння з редакціями журналів має ключове значення”.
Запорука успіху ініціативи – в підтримці з боку вчених і журналів
Втім, один з найавторитетніших у світі медичних журналів – British Medical Journal – вже підтримав ініціативу Пітера Доші. Приєднався до неї і онлайн- журнал PLoS ONE. Проте співпраця з науковими журналами – нехай і вкрай важлива, але не єдина проблема. Значні труднощі пов’язані з колосальним обсягом даних, що підлягають аналізу і повторній перевірці. У Пітера Доші і його найближчих співробітників немає ні найменших шансів самим справитися з цією лавиною документів і протоколів.
Втім, дослідник прекрасно це розуміє: “Мова не йде про те, що наша група все зробить сама. Головне – подати ідею, з якої зародиться цілий рух. Якщо науковий журнал публікує статтю, то всі первинні документи, що лежать в її основі, експериментальні результати, протоколи і так далі теж повинні бути опубліковані, щоб будь-який читач міг самостійно порівняти висновки статті з вихідними даними. Публікуючи статтю, автори повинні викласти на стіл всі карти”.
Пітер Доші звернувся до інших дослідників із закликом підтримати його ініціативу і виступити в ролі незалежних експертів. Сам він виявив вже більше сотні давним-давно завершених клінічних випробувань, результати яких досі не опубліковані або опубліковані не повністю. Десяти фармацевтичним компаніям Пітер Доші направив письмові звернення, але відповідей практично не отримав. Втім, навряд чи компаніям вдасться проігнорувати його ініціативу, якщо вона отримає масову підтримку з боку наукових журналів та дослідницького співтовариства.
Володимир Фрадкін
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас