"Доступне житло" не працює - люди готові вийти з пікетом під Кабмін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Доступне житло" не працює - люди готові вийти з пікетом під Кабмін

Нерухомість
1962
Покупці заявляють, що соцпрограма “Доступне житло” не працює, а їх примушують доплачувати за нерухомість
У Києві в Моторному провулку, де зараз зводяться новобудови за комунальною програмою “Доступне житло”, людям не віддають квартири, які вони придбали. Обурені кияни заявляють – їм хочуть продати соціальне житло в будинках № 3А, 4, 6 і 8 за комерційними цінами.
За словами постраждалих, нерухомість вони купили ще на початку 2011 року, оплативши тоді 95% суми з тих 70%, які за комунальною програмою повинні заплатити покупці. Інші 30% вартості зобов’язана сплатити держава. Однак кияни обіцяної житлоплощі дочекатися не можуть – влада вимагає з них ті 30% вартості квартири, яку повинна покривати комунальна програма. І заявляють – справа доходить до шантажу.
“Департамент будівництва та житлового забезпечення Київміськадміністрації вимагає підписати додаткові договори, які зобов’язують людей сплатити ще 30% додатково від вартості квартири – фактично ту частину, яку мала б сплатити держава”, – розповідає киянка Валентина Орєхова, яка також стала заручницею ситуації. – Тих людей, які не погоджуються на такі умови, просто знімають з обліку в програмі і кажуть, що повернуть гроші. Але їм ці гроші вже й не потрібні – більшість набрала кредитів, щоб оплатити свою частину угоди”.
За словами Валентини, з приблизно 300 людей, яким настійно пропонують доплатити третину вартості житла, близько 200 вже погодилися на такі умови. Сотня киян має намір стояти до переможного кінця. “Учасники “Доступного житла” – а це в основному медпрацівники і вчителі – по 25-30 років стояли на обліку. І ось їм зателефонували і запропонували вигідно купити квартири – 70% суми платять вони, з умовою одномоментної виплати 95% від тих 70, а 30% покриє держава. Для тих людей це і так була непідйомна сума (200-300 тисяч гривень), а їх змушують ще доплатити”, – говорить вона.
Цікаво, що в Київміськадміністрації “викрутилися” з цієї ситуації. Влада не може просто вимагати з покупців 30% вартості квартири, які має покрити міський бюджет, тому, згідно з рішенням Київради від 9 квітня, була проведена повторна експертиза. У відповідь на запит Сегодня.ua про ситуацію з “Доступним житлом” нам повідомили, що в результаті експертизи було збільшено вартість 1 квадратного метра житла і, відповідно, підписані нові договори з покупцями. І будинки будуть здані в експлуатацію лише тоді, коли надійдуть кошти від покупців, хоча здача запланована вже наступного місяця.
При цьому обдурені кияни збираються на форумах, де обговорюють подальші дії і діляться досвідом. “Хочу попередити всіх, кого викликали або викличуть до Департаменту будівництва та житлового забезпечення. Вас чекає потужна психологічна атака з боку співробітників департаменту, вас будуть лякати вилученням квартири і прокуратурою”, – пишуть на одному з форумів.
Кияни вже не раз виходили з мітингами під вікна КМДА, а в квітні протестували під Кабміном. І, як нам розповіли покупці, вони мають намір знову вийти на протест під час найближчого засідання уряду.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас