Скандал: гендиректору російського "Уралкалія" в Білорусі загрожує 10 років в'язниці за розкрадання $ 100 млн. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скандал: гендиректору російського "Уралкалія" в Білорусі загрожує 10 років в'язниці за розкрадання $ 100 млн.

Кримінал
1284
Гендиректору компанії “Уралкалій” Владиславу Баумгертнеру загрожує до 10 років позбавлення волі. Слідчі органи Білорусії звинувачують підприємця у зловживанні повноваженнями, і розглядають можливість арешту майна та активів концерну.
Баумгертнера затримали 26 серпня в аеропорту Мінська, куди він приїхав на запрошення прем’єр-міністра Білорусії. Бізнесмену вже обрали запобіжний захід у вигляді взяття під варту. У розшук оголошені ще четверо менеджерів російський компанії.
“Встановлено розмір розкрадань і збитку – близько 100 мільйонів доларів США. По мірі оцінки одержуваних доказів слідство прийме рішення про арешт майна та активів компанії “Уралкалій”. Додатково скажу, що максимальні санкції статті 424 передбачають позбавлення волі на строк до десяти років з конфіскацією майна”, – прокоментував рішення Павло Траулько, начальник відділу інформації та зв’язків з громадськістю СК Білорусії.
Колишній партнер Баумгертнер – голова компанії “Білоруськалій” Валерій Кирієнко раніше заявляв, що готовий пред’явити юридичні претензії “Уралкалію” і звинувачував російську компанію у спробі рейдерського захоплення свого підприємства. В “Уралкалію” вважають ці дії провокацією.
“Ми вважаємо це грубою провокацією. Ми обурені діями білоруської сторони. Надходять повідомлення про розшук ще чотирьох менеджерів. Все це є економічною слабкістю наших колишніх партнерів і наданням прямого силового тиску на компанію” – заявив Олександр Бабицький, начальник управління зі зв’язків з громадськістю ВАТ “Уралкалій”.
Зустріч російського підприємця і білоруського прем’єра тривала близько години, і була далека від конструктиву. За деякими відомостями, політик звинуватив Баумгертнера в тому, що він руйнує відносини Москви і Мінська. Але ні про яке переслідуванні мова не йшла.
Відразу після зустрічі топ-менеджер попрямував в аеропорт для вильоту в Москву. Як повідомляє видання, при проходженні огляду Владиславу Баумгертнеру повідомили, що потрібна додаткова перевірка, “так як він може провозити з собою наркотики”. Відразу після цього топ-менеджера затримали і відвезли в СІЗО.
Джерела газети в Мінську відзначають, що “санкціонувати такі дії могла тільки одна людина – президент Білорусії Олександр Лукашенко”. О 15:00 26 серпня слідчий комітет країни офіційно оголосив про затримання.
Баумгертнеру звинувачення пред’явили очно – свою вину він не визнав. Після допиту гендиректору “Уралкалія” було обрано запобіжний захід у вигляді двомісячного арешту. Причому якщо в Росії для цього потрібно рішення суду, то в Білорусії достатньо і санкції прокурора. У яке саме СІЗО був поміщений обвинувачений, влада Білорусі приховала навіть від російських дипломатів, які працюють в Мінську.
Крім Владислава Баумгертнера звинувачення пред’явлені члену наглядової ради БКК Олегу Петрову, першому замгендиректора БКК Костянтину Солодовникову, замгендиректору з фінансів Ігорю Євстратову та начальнику фрахтового відділу Дмитру Самойлову. Всі вони також оголошені в розшук. У Слідчому комітеті Білорусі заявили РБК daily, що кримінальні справи були порушені за виявленими зловживаннями посадовими повноваженнями керівництва БКК, що завдало шкоди в особливо великому розмірі “Білоруськалію” і БКК. За даними білоруського агентства “Белта”, слідчі оцінили розмір збитку в 100 млн доларів.
Ще одним фігурантом цієї справи може стати акціонер “Уралкалія” мільярдер Сулейман Керімов. Як повідомляє “Белта” з посиланням на Слідчий комітет Білорусі, зараз проводиться перевірка на предмет причетності російського бізнесмена до протиправної діяльності. На думку юристів, кримінальний процес у справі “Уралкалія” може затягнутися до двох років. Найближчим часом адвокати Баумгертнера подадуть клопотання про звільнення топ-менеджера з-під варти, повідомляє “Росія 24”.
Саме Владислав Баумгертнер був ключовою фігурою і обличчям скандалу, який вибухнув між “Уралкалієм” і його давнім партнером “Білоруськалієм” в останніх числах липня. Тоді російська компанія офіційно відмовилася від співпраці з білоруською в рамках спільного трейдера БКК, через якого вони продавали майже всю продукцію з 2005 року, займаючи разом 43% світового ринку калію.
Серед причин, які називалися, було скасування Олександром Лукашенко в кінці грудня виключного права БКК на експортні поставки білоруського калію і фактичні самостійні поставки.
Баумгертнер виступив дуже жорстко, не просто відмовившись від партнера, але фактично оголосивши про демпінгову політику на ринку – продаж максимальних обсягів калію на шкоду цінам. Ці заяви обвалили котирування всіх світових виробників калію в цілому майже на 20 млрд доларів. Папери самого “Уралкалія”, Potash, Mosaic, K+S і ICL подешевшали 30 липня на 18-24%.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас