Як придбати дохідну нерухомість у Великобританії? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як придбати дохідну нерухомість у Великобританії?

Нерухомість
2215
Як повідомляє Property Week, в першій половині 2013 року в дохідну нерухомість Великобританії були вкладені 19,33 млрд фунтів стерлінгів, що на 9,5% більше, ніж роком раніше. Іноземних інвесторів приваблює не тільки стабільний ринок, але і налагоджена система укладання угод.
Етапи придбання
У Великобританії прийнято, щоб продавець і покупець консультувалися у особистих брокерів. Як правило, продавець не сприймає серйозно того покупця, чиї інтереси не представляє посередник, оскільки саме останній аналізує ринок і забезпечує юридичну чистоту угоди.
Купівля об’єкта від початку пошуків до складання договору купівлі-продажу займає від двох до чотирьох місяців.
Етап пошуку покупців
Якщо нерухомість доступна на відкритому ринку, продавець знаходить покупця за 3-6 тижнів. На цьому етапі потенційний покупець або його представник вивчає об’єкт і його місце розташування. Брокер проводить первісну експертизу і складає звіт про динаміку ринку оренди, баланс попиту і пропозиції, платоспроможності орендарів і фінансову оцінку. Це потрібно для того, щоб переконатися в правильності встановленої ціни.
Прийом заявок на участь у торгах
Продавець призначає дату подачі заявок на участь у торгах за 10 днів до початку. Покупець надсилає лист, з пропонованою ціною і умовами операції. Оскільки нерухомість для інвестицій користується великим попитом, продавець може призначити другий тур збору пропозицій.
Укладання договору про наміри
Як тільки продавець приймає одну з пропозицій, укладається договір про наміри (Heads of Terms). Період від початку цього етапу до моменту обміну остаточними договорами становить від п’яти до 15 днів.
Перевірка юридичної чистоти
Юрист покупця отримує повний пакет документів на нерухомість для проведення перевірки. Він становить повний звіт (Report on Title), в якому містяться дані про власників і історія будівельних робіт. Покупець також повинен найняти фахівців для перевірки механіки та електрики в будівлі.
Обмін документами
Покупець і продавець обмінюються договорами (Exchange of contracts). На цьому етапі покупець зазвичай вносить депозит у розмірі 5-10% від вартості об’єкта.
Підписання остаточного договору купівлі-продажу (Completion)
На цьому етапі покупець вносить суму, що залишилася. Більшість угод з комерційною нерухомістю в Лондоні укладаються без залучення кредиту.
Реєстрація нерухомості
Для кожного лота (якщо їх декілька) оформляються окремі документи, що підтверджують право власності. Реєстрація відбувається в Земельному кадастрі (Land Registry), доступ до якого відкритий для громадськості. Документи містять ім’я та адресу власника, тип володіння (фригольд або лізгольд), опис об’єкта.
Податки при купівлі та володінні
Бажаючі оформити покупку на юридичну особу, повинні вибирати фірми, зареєстровані за межами Великобританії. Саме так можна знизити податки.
При придбанні житлових і комерційних об’єктів у Великобританії покупець оплачує гербовий збір з операцій з нерухомістю (Stamp Duty Land Tax, SDLT). Правила, за якими розраховується цей податок, складні, тому навіть при простих угодах потрібно консультуватися з фахівцями.
Як придбати дохідну нерухомість у Великобританії?
Ті, хто оформляють нерухомість на компанію, не несуть витрати на гербовий збір, а оплачують інший податок, який нараховується за ставкою, прийнятої в тому місці, де зареєстрована фірма.
За деякими винятками (при придбанні об’єктів у деяких нових проектах), покупка нерухомості у Великобританії звільняється від оплати ПДВ (Value Added Tax). Якщо все ж таки потрібно оплатити цей податок, він стягуватиметься за ставкою 20% від ціни об’єкта або від вартості оренди.
Доходи оподатковуються за ставкою 20%. Можливе вирахування витрат, пов’язаних з роботою компанії (витрати на кредити, управління та інше). У деяких випадках передбачені податкові знижки у розмірі 8%.
Більшість об’єктів нерухомості у Великобританії обкладаються місцевими податками, ставки яких залежать від муніципалітету, в якому знаходиться власність. Ці податки зазвичай платять орендарі, але якщо будівля пустує, обов’язок покладається на власника.
Юридичні особи, які володіють житловою нерухомістю вартістю 2 млн фунтів стерлінгів і більше, платять щорічний податок (Annual Residential Property Tax, ARPT). Його розмір варіюється від 15 тис. фунтів стерлінгів (для об’єктів вартістю 2-5 млн фунтів) до 140 тис. фунтів (для об’єктів дорожче 20 млн фунтів).
Іноземні компанії платять податок на приріст капіталу (Capital Gains Tax, CGT) на житло вартістю 2 млн фунтів стерлінгів за ставкою 28%.
Існує також податок на спадщину (Inheritance Tax), який виплачується, якщо вартість майна перевищує 325 тис. фунтів стерлінгів. Його потрібно виплачувати не тільки при переході права спадкування, але і при даруванні та оформленні довіреності на власність. Однак ті, хто володіють нерухомістю через закордонні компанії, податком не обкладаються.
Юлія Кожевнікова
За матеріалами:
Tranio.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас