Осіннє подорожчання бензину: експерти розійшлися в прогнозах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Осіннє подорожчання бензину: експерти розійшлися в прогнозах

Енергетика
711
Водіїв, які звикли за літо до стабільних цін на бензин, традиційно почали лякати, що з вересня горючка подорожчає. Мовляв, навіть можуть бути перебої з поставками, якщо влада не вживе заходів для наповнення ринку, нагнітають обстановку експерти консалтингової групи «А-95». Причому проблеми в даному випадку не внутрішні, а зовнішні.
Такі перебої можуть виникнути через позаплановий капремонт на Мозирському НПЗ (Білорусь), який поставляє 35% бензину і 38% дизпалива на наші АЗС. За розрахунками «А-95», вже в серпні дефіцит поставок може скласти близько 100 тисяч тонн, або 25% від очікуваного рівня споживання бензинів. Через такий дефіцит, а також через сезонне збільшення попиту на пальне, бензин може подорожчати на 20-30 коп. (до 11,10-11,20 грн/л А-95).
Експерт консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко не поділяє песимізму колег. За його словами, у більшості операторів ринку ще є запаси на нафтобазах, тому перебої можливі лише у східних областях (Харківська, Донецька, Луганська), куди далеко везти паливо, що надходить в Україну морем. «Але для зростання цін на бензин економічних причин немає», – запевнив нас Сіренко.
У Міненерго також заспокоїли, повідомивши, що вживають заходів для збільшення імпорту палива. Правда, в міністерстві не виключають, що ціни дійсно зростуть. «Це пов’язано з подорожчанням нафти на світових ринках і переходом з сухопутних поставок нафтопродуктів на більш витратні морські», – пояснили нам у прес-службі відомства. На скільки може подорожчати горючка, в міністерстві не уточнили.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас