"Драгон Капітал": зростання економіки України в 2014 році прискориться до 1,5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Драгон Капітал": зростання економіки України в 2014 році прискориться до 1,5%

Казна та Політика
291
Відсутність зростання економіки України в поточному році в наступному році зміниться зростанням на 1,5%, а подальше її відновлення багато в чому залежатиме від ситуації у світовій економіці, прогнозує генеральний директор інвестиційної компанії “Драгон Капітал”, президент Європейської бізнес асоціації (ЄБА) Томаш Фіала.
“У нас на цей рік прогноз динаміки ВВП – 0%, у 2014 році – зростання 1,5%. У 2015 році – поступове відновлення, яке буде залежати від того, як буде відновлюватися світова економіка і, перш за все, економіка Європейського союзу і СНД”, – сказав він.
Т. Фіала підкреслив, що економіка України дуже чутлива до того, що відбувається у світі, перш за все, через значну частку експорту сировини (металу, руди) і залежність від доступності або недоступності капіталу.
За його словами, Україна не унікальна серед країн, які потрапили в ситуацію double dip після кризи 2008 року або які довго не можуть подолати спад.
“Якщо в Україні ми закінчили четвертий поспіль квартал негативного зростання, то в Чехії – вже шостий поспіль, а в Греції спад триває п’ятий рік. Хоча з Грецією порівнювати – це, напевно, вже занадто”, – сказав глава “Драгон Капітал”.
Він нагадав, що після п’яти кварталів падіння економіки України (останній квартал 2008 року і весь 2009 рік), відновлення йшло досить швидкими темпами в 2010-2011 роках, що досягали 4-5% на тлі швидкого відновлення сировинних ринків, відновлення економіки Китаю та плану реформ президента Віктора Януковича.
“Інвестори подумали, що криза пройшла, все добре, повертаємося до того, що було раніше. Але воно так не сталося. Не тільки в Україні, але і на інших ринках. Скрізь був такий double dip: рецесія, потім відновлення два роки, і знову рецесія”, – констатував Т. Фіала.
У результаті Мінфін більше року був поза міжнародного ринку капіталу – до літа 2012 року, а корпоративні позичальники – понад півтора років, до січня 2013 року. При цьому позики істотно подорожчали, і ринки знову закрилися.
Крім того, європейські банки, що активно вводили гроші в країну напередодні кризи, продовжують їх повертати, і цей процес триватиме ще, мінімум, рік-два, додав глава “Драгон Капітал”.
За даними компанії, в даний час єврооблігації України торгуються з більш високою прибутковістю (близько 9% для паперів з погашенням в 2017 році), ніж суверенні облігації будь-яких африканських країн. Т. Фіала зазначив, що в липні на міжнародному ринку ситуація дещо покращилася, що дозволило Нігерії з рейтингом “BB-” і прогнозом “стабільний” випустити п’ятирічні єврооблігації на $ 500 млн під 5,375% і 10-річні під 6,625%, а Гані з рейтингом “B+” з прогнозом “негативний” – залучити $ 750 млн на 10 років під 8,0% річних.
“Чому так? – Тому що всі бачать, що у нас немає зростання економіки… Інвестори бояться. Вони бачать, що наш борг зростає досить швидко: поки він на низькому рівні, але в наступному році буде вище 40% ВВП. Якщо немає зростання економіки, і в той же час є досить великий дефіцит – більше 5% ВВП, борг зростає”, – пояснив Т. Фіала.
Він додав, що з урахуванням девальвацій сусідніх валют до долара на 5-10% і зниження резервів НБУ, інвестори також закладають можливість девальвації гривні 5-10%, що призведе до нового зростання боргу.
Т. Фіала зміг спрогнозувати, коли може відкритися вікно виходу на зовнішній ринок для України та її позичальників.
“Це від України не сильно залежить. Хоча якби Україна домовилася з Росією щодо газу чи з МВФ, то, звичайно, вікно б прочинилось, і в сьогоднішніх умовах прибутковість легко б впала на 1,5 процентних пункту відразу, і можна було б випускати. Але поки шанси домовитися щодо газу і з МВФ виглядають малореальними”, – сказав він.
На його думку, вікно для домовленостей з МВФ є до кінця цього року, тому що чим ближче вибори, тим менше уряд буде йти на вимоги валютного фонду.
Голова ЄБА також вважає, що внутрішньо підстьобнути зростання економії буде складно.
“Від внутрішніх новацій якогось поштовху для зростання не очікуємо, тому що такі новації дають ефект більше в середньостроковій перспективі. Спочатку всі повинні зрозуміти, звикнути до них, і потім вже будуть приймати якісь інвестиційні рішення. Якщо з 1 січня введуть податок з обороту, то, швидше, це негативно вплине на економічне зростання в 2014 році, тому що ніде в світі не поєднується ПДВ з податком з обороту”, – навів приклад Т. Фіала.
Він підкреслив, що для економічних суб’єктів вкрай важлива стабільність і рівні правила гри.
“Звичайно ж, добре, що дали хід реформам. Але ті реформи, які проводилися в перший рік, були більш якісними”, – додав голова асоціації.
Він висловив надію, що влада зуміє домогтися прийняття Верховною Радою нового закону про прокуратуру саме в тій редакції, в якій відповідний проект закону було направлено Венеціанській комісії, що дозволить зменшити тиск на бізнес.
Директор “Драгон Капітал” також відзначив, що конкурентних переваг в України сьогодні залишилося менше, ніж було раніше.
“Наприклад, ціни на електроенергію і газ – одні з найвищих у регіоні: для промислових виробників вони набагато дорожче, ніж у Росії, і на тому ж рівні, що в Центральній Європі. Серед конкурентних переваг залишається тільки робоча сила і земля для сільського господарства, а так більше переваг істотних немає”, – вважає Фіала.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас