Золото знову блищить — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Золото знову блищить

Банківські метали
2245
Протягом дев’яти місяців у ціни на золото було всього лише один напрямок руху – вниз. В даний час цей процес, судячи з усього, закінчився. Ось вже цілий місяць ціна на золото знову швидко піднімається. За допомогою деяких продуктів інвестори мають можливість отримати від цього вигоду.
Золото є валютою кризового періоду. Воно вважається надійною гаванню в ненадійні часи, термометром кон’юнктури. Чим більше страху, тим вище піднімається температурна крива. Якщо зміна ціни на золото насправді є мірилом того, наскільки сильний страх інвесторів перед невизначеними часом, то в такому випадку боргова криза в індустріальних країнах, з точки зору цих інвесторів, повинна була вже раптово закінчитися ще в липні 2011 року. Тоді протягом кількох тижнів ціна тройської унції золота знизилася з приблизно 1,9 тисячі доларів до 1,6 тисячі доларів.
Золото знову блищить?
Слідом за фазою, коли ціна на золото коливалася в межах між 1,6 тисячі і 1,8 тисячі доларів і яка тривала протягом 18 місяців, з квітня 2013 послідувало ще одне значне падіння котирувань на золото. При ціні 1,2 тисячі доларів за тройську унцію було досягнуте дно падіння. Це сталося наприкінці червня. “Той, хто хотів продати свої золоті активи, зробив це у попередні місяці. Настрій щодо золота знаходиться на найнижчій точці”, – зазначає Ойген Вайнберг, аналітик в галузі сировинних товарів банку Commerzbank. Навіть такі колишні оптимісти щодо золота, як менеджер фонду Джон Полсон, найбільший власник активів торгованого на біржі фонду SPDR Gold Trust, Джордж Сорос і Деніел Леб, скоротили кількість своїх акцій або повністю від них позбулися.
Те, наскільки песимістично сьогодні багато інвесторів оцінюють золото, показує останнє дослідження Commitments of Traders, яке раз на тиждень публікується американським наглядовим відомством з торгівлі сировинними товарами (Комісія з торгівлі товарними ф’ючерсами). Згідно з цим дослідженням, оптимізм відносно золота серед опитаних трейдерів сировинними товарами знаходиться в даний час на найнижчому рівні за останні сім років. “Однак ця нижня точка в настрої є дуже хорошим протилежним індикатором”, – вважає Ойген Вайнберг. При цьому він вказує на зростаючі з кінця червня ціни. “Той факт, що зараз ціна на золото знову зростає, хоча настрій щодо жовтого металу знаходиться на найнижчій точці, є хорошим знаком майбутнього підйому котирувань. І навіть оптимізм, що намітився щодо кон’юнктури за останні два тижні не зміг загальмувати підвищення ціни на золото”, – додає Вайнберг.
При тому, що багато приватних вкладників, побоюючись подальших втрат, розпрощалися з цим благородним металом, професіонали тепер звертають на нього найпильнішу увагу. “Масштабні продажу золота на строкових ринках вселяли невпевненість у інвесторів”, – підкреслює Хольгер Шмітц, керуючий фондом і член правління Schmitz & Partner AG зі швейцарського міста Бріоне. “Одночасно на ринку касових операцій відзначаються значні покупки, насамперед, з боку емісійних банків. Тому інвестори діють правильно, не дозволяючи ввести себе в оману, і як і раніше роблять ставку на золото”, – зазначає Шмітц. Центральні банки насправді продовжують старанно збільшувати свої золоті запаси. В даний час у них в сховищах знаходиться в цілому 31,671 тисячі тонн золота, і це приблизно одна п’ята частина видобутого за весь час благородного металу.
Країни збільшують запаси золота в резервах
Найбільші запаси золота перебувають у Сполучених Штатах і Німеччині: відповідно 8133 тонни і 2291 тонна. З цими показниками обидві країни мають непропорційно велику частку у світових запасах золота. Завдяки ціні, що знизилася, попит в Китаї на цей благородний метал в першій половині поточного року істотно виріс. У своїй останній доповіді китайське галузеве об’єднання China Gold Association підтвердило витрату золота в першій половині нинішнього року в обсязі 706 тонн. “190 тонн виробляє сам Китай, решту його кількості було придбано на ринку. Таким чином, споживання золота в порівнянні з тим же періодом минулого року збільшилося на 54%. Внаслідок Народна Республіка успішно рухається до того, щоб вже цього року обігнати Індію і стати найбільшим покупцем золота у світі”, – зазначає Ойген Вайнберг.
Макроекономічні дані також свідчать на користь роботи з золотом: боргові проблеми в Європі, Сполучених Штатах і в Японії як і раніше не вирішені. І не схоже, що ситуація може якимось чином розрядитися. Навпаки: у трьох названих валютних просторах друкарські верстати працюють на всю силу. Центральні банки в єврозоні, Сполучених Штатах і в Японії змагаються один з одним у тому, чия валюта на міжнародному рівні здатна швидше за всіх знецінитися. Цей план прозорий: з тими боргами, за якими вже не можна розплатитися, слід покінчити з допомогою інфляції. Відсотки залишаються низькими, і таким чином альтернативна ціна на золото також є низькою. Той, хто вкладає кошти в золото, нічого не пропускає на процентному фронті.
Інвесторам рекомендують почекати
“Ціна на золото в останні дні опинилася в числі виграшів. В даний час є хороші шанси для того, щоб цей тренд протримався ще деякий час, – вважає Йорг Шерер, аналітик компанії HSBC Trinkaus. – Якщо золото подолає рівень опору в 1339 доларів, то відкриється навіть великий простір для просування вгору. На довгому шляху до наступного рівня опору в районі 1525 доларів належить подолати в якості перешкод тільки найвищі показники червня і травня – відповідно 1423 долара і 1487 доларів”.
Однак цей аналітик застерігає щодо можливого продовження підвищувального тренду. “Ціна на золото після десятирічного підйому протягом шести кварталів не покидала певного цінового коридору. Одночасно вона падала безперервно протягом трьох кварталів. Це незвичайне поєднання. Цілком можливо, що, незважаючи на сприятливі ознаки, момент для наступного повернення ще не настав. Не виключено, що ринкам необхідно ще якась кількість часу”, – зазначає Шерер.
Сертифікати для тих, хто налаштований оптимістично відносно золота
Інвестори в залежності від того, виходять вони з швидкого обороту або розраховують на збереження золотом на певний час тенденції бічного руху, можуть вкладати кошти в різні типи сертифікатів. Індексні сертифікати більше підходять оптимістам щодо золота, але інвестори також мають можливість вибрати дисконтні сертифікати або бонусні папери, якщо вони виходять з росту цін на золото в середньостроковій перспективі. При цьому в даний час пропонуються також сертифікати без валютного хеджування.
Долар проти золота
“Ціна на золото сьогодні зростає, незважаючи на те, що долар все більше зміцнюється. Навіть при зростаючій ціні на золото інвестори мають можливість у середньостроковій перспективі отримати вигоду від дедалі більшої ціни в євро”, – пояснює Вайнберг. Хоча золото, як і інші сировинні товари, торгується в доларах, проте, зміна ціни на жовтий метал в останні десятиліття часто здійснювалася в протилежному до долара напрямку.
Якщо долар додавав в ціні, то золото ставало дешевше. Якщо долар падав, ціна на золото спрямовувалася вгору. Тому для інвесторів, які робили з сертифікатами ставку на зростаючу ціну золота, було здебільшого гарною ідеєю застрахуватися від коливань валют. Однак зараз це правило, судячи з усього, не діє. “Боргова криза в єврозоні вельми критично сприймається інвесторами. Це сприяє тому, що євро зараз слабшає по відношенню до долара”, – підкреслює Вайнберг.
Післясмак
Створюється враження, що падіння ціни на золото досягло своєї часової межі. Інвестори, які виходять з того, що ціна на золото в середньостроковій перспективі, швидше, буде підвищуватися, а не падати, не прогадали, якщо звернуть свою увагу на бонусні або дисконтні сертифікати без валютного хеджування, оскільки американський долар в даний час демонструє стабільність по відношенню до євро. Якщо ж ціна на золото, всупереч існуючим очікуванням, опуститься нижче позначки 1200 доларів, то тоді інвестори, не вагаючись, повинні знову продати зазначені сертифікати і підрахувати свої збитки.
Маттіас Фон Арнім, “Handelsblatt”
За матеріалами:
ИноСМИ.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас