Медреформа у Києві дозволить доводити до банкрутства і закривати поліклініки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Медреформа у Києві дозволить доводити до банкрутства і закривати поліклініки

Казна та Політика
703
Масштабна реформа системи охорони здоров’я в Києві, ініційована столичною владою, дозволить доводити до банкрутства і закривати міські поліклініки.
У рамках реформи з 1 січня 2014 поліклініка стане комунальним підприємством. А, за законом, КП можна довести до банкрутства і закрити, пише у своїй статті для ZN.UA Ольга Скрипник.
Причому в нинішній ситуації, підкреслює оглядач, для цього не потрібно докладати ніяких зусиль – борги величезні, і немає жодних гарантій, що вони зменшаться до кінця року. Так, з початку поточного року в Святошинському районі борги поліклінік по комуналці перевалили за 800 тис. грн, не краще картина і в інших районах. Рекордсмен – Деснянський район, що заборговував більше 2 млн 200 тис. грн.
“За оперативною інформацією, в поліклініках відключають світло, воду, телефон – поки ненадовго, ймовірно, щоб не було скандалів. Відомо, що Конституція забороняє закривати медичні установи, але якщо вони отримають статус комунальних – проблем не буде. Приміщення, як нині водиться, отримають більш ефективних власників. Хворі з їх проблемами, пільгами, інвалідністю і т.д. в цю схему ніяк не вписуються”, – відзначає автор.
Крім того, в ході реформування в Києві з 102 діючих закладів первинної меддопомоги залишиться лише 42. А величезні борги можуть привести до того, що кияни в будь-який момент можуть взагалі опинитися без “швидкої допомоги”.
“Не сьогодні-завтра бригади швидкої допомоги просто будуть з носилками бігати – тільки за бензин автотранспортна служба заборгувала понад 3 млн грн, та плюс 300 тис. грн – за комуналку”, – пише Скрипник.
Своїм рішенням Київрада не тільки дозволить закривати медичні, а й відправить медиків на підніжний корм. Муніципальні медустанови повинні будуть самостійно піклуватися про вирішення фінансових питань, які зараз має вирішувати міський бюджет. Тобто, їм доведеться заробляти: впроваджувати платні послуги, збільшувати розмір благодійних внесків, залучати пацієнтів, бажано, заможних.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас