У Путіна лякають Україну дефолтом через асоціацію з ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Путіна лякають Україну дефолтом через асоціацію з ЄС

Казна та Політика
6698
Про це заявив радник президента РФ Сергій Глазьєв.
“Не треба це драматизувати. Справа в тому, що російська митна служба проводила профілактичні заходи, пов’язані з підготовкою змін режиму митного адміністрування в разі, якщо Україна підпише угоду про асоціацію з ЄС”, – сказав Глазьєв.
За його словами, в документі прописаний пункт про те, що Україна зобов’язується пропускати європейські товари практично без огляду, тобто сплати мита, без ветеринарно-санітарних перевірок.
“На українському ринку з’явиться величезна кількість європейських, турецьких та інших товарів, які потім будуть перетікати до нас. Тому ми в першу чергу побоюємося реімпорту”, – зазначив радник президента РФ.
Він додав, що вже зараз зафіксовано велику кількість неукраїнського м’яса, сирів та інших товарів, що проходять через кордон.
Якщо цей потік стане системоутворюючим фактором у торговельних відносинах з Україною, то митниці доведеться працювати так само, як і європейцям, – “жорстко перевіряти правила походження товарів”, підкреслив Глазьєв.
“Російська митниця досі не ставила Україні високий рівень ризику, просто не бажаючи порушувати тих операційних зв’язків, які ще підтримуються в нашому економічному співробітництві. Але якщо Україна підписує угоду про асоціацію з ЄС і бере на себе зобов’язання сліпо виконувати всі норми європейського регулювання та без контролю пропускати європейські товари, це призведе до чергового реімпорту плюс до витіснення українських товарів, які не будуть витримувати конкуренції”, – сказав Глазьєв.
Він додав, що, за оцінками, імпорт з ЄС зросте на $ 4 млрд. “Це вб’є остаточно український торговельний баланс і призведе до дефолту України за своїми зовнішньоекономічними фінансовими зобов’язаннями”, – вважає радник глави РФ.
При цьому він додав, що перед цими проблемами Україна “кине” всі свої можливості на російський ринок, і в цьому випадку також необхідно все адмініструвати.
“Ця перевірка (на митниці) носила разовий характер. Висновки поки ще не зроблені, поки йде обробка інформації. Зараз ситуація нормалізувалася, але ми про всяк випадок готуємося до жорсткості митного адміністрування, якщо раптом Україна здійснить цей самовбивчий крок, підписуючи угоду про асоціацію з ЄС”, – зазначив Глазьєв.
Він додав, що проводилася перевірка нині діючої на митниці системи, а не вводилася нова система.
За словами радника президента РФ, український бізнес досі був відірваний від впливу на прийняття рішень і тільки зараз знайомиться з відповідним проектом угоди з ЄС.
Як повідомлялося, за інформацією джерел “Дзеркала тижня. Україна”, Глазьєв разом з українським політиком Віктором Медведчуком брав участь у розробці російської стратегії щодо недопущення підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС і втягуванню її до Митного союзу.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас