Зниження рівня безнадійних кредитів пов'язано з продажем непрацюючих позик - НАБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зниження рівня безнадійних кредитів пов'язано з продажем непрацюючих позик - НАБУ

Кредит&Депозит
582
В Україні зросла кількість банків, які при вирішенні питань з “проблемними” кредитами вдаються до послуг колекторських компаній. Про це повідомила Олена Єфремова, заступник Виконавчого директора Незалежної асоціації банків України (НАБУ).
“Почастішали угоди продажу портфелів, у тому числі мають місце окремі угоди з продажу заставних кредитів. Частина угод укладається на відкритому ринку, в якості покупців виступають як факторингові та колекторські компанії, так і інші банки”, – зазначила Олена Єфремова, уточнивши, що значна частка таких кредитних портфелів продається афілійованим структурам банків.
За словами заступника Виконавчого директора НАБУ, зниження обсягу недіючих кредитів у першому півріччі 2013-го може бути пов’язано як завдяки роботі з проблемними активами, так і внаслідок зміни методології класифікації, оскільки поділ заборгованостей по групах банки проводять за власними методиками.
Тим часом, за підсумками діяльності у січні-червні, серед банків першої групи найбільш істотно зменшився обсяг сумнівних і безнадійних кредитів у портфелях Альфабанка і Укргазбанку. На менші суми в абсолютному вираженні, але при цьому на істотний відсоток щодо первинного рівня знизилися обсяги неробочих активів у Укрсиббанку, банку “Фінанси та кредит”, Дельтабанку і ВТБ.
“З банків 2 групи значне зниження обсягу кредитів IV і V групи спостерігалося у банку “Фінансова ініціатива” і Кредитпромбанку. У процентному співвідношенні помітне зниження продемонстрували Фідокомбанк, Ві-Ей-бі банк, Кредіагріколь Банк і Універсалбанк”, – розповіла Олена Єфремова.
Разом з тим, повноцінному розвитку ринку купівлі-продажу портфелів заважає недостатня розвиненість чинного законодавства, що регулює подібні операції, а також складність узгодження умов угоди через відсутність єдиного підходу до оцінки вартості проблемних портфелів, підсумувала заступник Виконавчого директора НАБУ.
Нагадаємо, українські банки знизили обсяг недіючих кредитів на 2,7% за підсумками діяльності у першому півріччі 2013 року.
Станом на 1 липня 2013 року, обсяг недіючих кредитів банківської системи склав 168,2 млрд грн. При цьому частка “проблемних” позик у кредитному портфелі скоротилася до 15,2% (-1,34%).
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас