Все-таки Тимошенко поїде на Захід: російські ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Все-таки Тимошенко поїде на Захід: російські ЗМІ

Особисті фінанси
2570
Українська влада включилася в активні переговори з Заходом щодо можливості виїзду Юлії Тимошенко на лікування за кордон, швидше за все в Німеччину, – пише Тетяна Івженко в російській “Независимой газете”.
Цю інформацію днями підтвердив німецькій пресі перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов. У той же час стало відомо, що Україна готова розглянути пропозицію Венеціанської комісії про поправки в законодавство, що дозволяють брати участь у парламентських виборах особам з судимістю. У Києві припускають, що мова йде про компроміс, що дозволяє відкласти як вирішення проблеми Тимошенко, так і реальне зближення України з ЄС.
Про давню пропозицію Німеччини прийняти Тимошенко на лікування нагадав Києву два місяці тому німецький міністр закордонних справ Гідо Вестервелле. У той момент відомий німецький політолог Олександр Рар пояснив: “Юлія Тимошенко – це символ того, що в Україні є політичні в’язні. Це західна точка зору. Українська сторона ніколи не погодиться, що Юлія Тимошенко сидить у в’язниці з політичних причин. Але якщо українська сторона все-таки вирішить піти назустріч ЄС і випустити Тимошенко на лікування до Німеччини, то в Євросоюзі це сприймуть як акт доброї волі. Це наблизить Україну до підписання важливої для неї Угоди про асоціацію з ЄС”.
З тих пір в Києві сперечалися, чи прийме влада такий компроміс. Багато експертів відзначали, що активність Німеччини може бути пов’язана із запланованими на кінець вересня виборами до Бундестагу. Звільнення Тимошенко, нехай навіть умовне, обгрунтоване медичною необхідністю, було б сприйнято німецьким суспільством як безперечний успіх політики Ангели Меркель. У той же час українська сторона відзначала, що не існує законодавчих підстав для такого рішення. “Ну, не може бути зроблено виняток для однієї ув’язненої. А якщо після від’їзду Тимошенко виїхати на лікування за кордон захочуть різні кримінальники-рецидивісти, то їх теж треба буде випустити, чи як? Це не таке просте питання, як здається. Його потрібно регламентувати в законодавстві”, – сказав НГ керівник Інституту української політики Костянтин Бондаренко.
Сергій Арбузов в інтерв’ю Frankfurter Allgemeine Zeitung повідомив, що переговори про лікування Тимошенко за кордоном ведуться активно і що для цього потрібне рішення Верховної Ради. Політолог Бондаренко припустив, що відразу після літніх парламентських канікул питання буде розглянуто, але не в контексті окремої ситуації з Тимошенко, а в цілому, на рівні закону: “М’яч на полі депутатів. Якщо вони вважатимуть за потрібне вдосконалити законодавство в цій сфері, то проголосують. Не виключено, що це відбудеться дійсно до німецьких виборів, але ніхто не знає зараз, яке рішення прийме Верховна Рада”.
Колишній депутат від правлячої Партії регіонів Тарас Чорновіл вважає, що все залежить виключно від волі Віктора Януковича. Він сказав в інтерв’ю агентству “ЛігаБізнесІнформ”, що український президент вже як мінімум двічі приймав рішення про відправку Тимошенко на лікування за кордон, але потім відміняв його. “Вдруге, як мені відомо, рішення було прийнято практично остаточно: погодився Янукович, погодилася Тимошенко, погодилася Німеччина прийняти екс-прем’єра. Все йшло чудово, поки місія Кокса-Кваснєвського не виїхала. Як тільки вони покинули Україну, за ними слідом з Києва пішла нова умова: Янукович поставив питання, щоб хтось з вищого ешелону чиновників Європейського союзу рівня Ангели Меркель гарантував, що Тимошенко не буде в Німеччині займатися політичною діяльністю. Це, звичайно, поховало переговори”. Зараз, за ​​словами Чорновола, робиться третя спроба домогтися від Януковича згоди: “Януковичу поставили умову: Брюссель закриває очі на левову частку невиконаних зобов’язань по асоціації, а Київ дає по справі Тимошенко хоча б якийсь істотний сигнал”.
Примітно, що саме зараз Київ обговорює з Венеціанською комісією поправки до виборчого законодавства. За словами заступника голови Центрвиборчкому Андрія Магери, йдеться про вибори до Верховної Ради. Україні рекомендують прийняти дві суттєві поправки: дозволити балотуватися у депутати громадянам з судимістю і замінити норму про обов’язкове проживання кандидата в Україні протягом останніх перед виборами п’яти років на норму про не менше ніж п’ятирічний термін українського громадянства кандидата, навіть якщо він перебував за кордоном.
Міністр юстиції України Олена Лукаш сказала журналістам, що необхідні поправки потрібно вносити не в Закон про вибори, а до Конституції України. Над новим текстом Основного закону працює спеціально скликана президентом Конституційна асамблея. Але цей орган поки не затвердив навіть загальну концепцію майбутньої конституційної реформи. А значить, поправки, про які говорить Венеціанська комісія, можуть бути внесені не скоро.
Експерти в Києві зазначають, що, можливо, йдеться про те, щоб забезпечити для Юлії Тимошенко право балотуватися до Верховної Ради в 2017 році – з прицілом на президентські вибори 2020 року. “Про її участь у президентських виборах 2015 року потрібно забути. Її просто не зареєструють кандидатом. А вже що буде потім, залежить від того, хто стане наступним президентом. Якщо переможе Янукович, то відбудеться переформатування команди, трапиться багато непередбачених речей. Ну а якщо президентом стане будь-який інший кандидат, то Тимошенко на наступний день буде звільнена і навіть виправдана”, – сказав експерт. Він зазначив, що рішення про арешт лідера опозиції приймалося емоційно, непродумано, а тому воно принесло правлячій команді набагато більше зовнішньополітичної шкоди, ніж внутрішньополітичної користі. “Зараз багато політиків і чиновники з правлячої команди розуміють, що арешт Тимошенко дуже обмежує їх можливості. Вони зацікавлені в тому, щоб змінити ситуацію. Але як це може бути зроблено і чи буде – ось питання, на яке поки ніхто не дав відповіді”, – вважає Таран.
Соратник екс-прем’єра Арсеній Яценюк нарахував десяток можливих варіантів рішення, що дозволяє відправити Тимошенко на лікування за кордон: “За міжурядовою угодою або відповідно до рішення суду, за рішенням Міністерства юстиції або Державної пенітенціарної служби, зрештою – шляхом прийняття окремого законодавчого акту. Варіантів десятки. Але ухвалення рішення – виключно у площині політичної волі президента України”.
На цьому тижні група відомих українських юристів направила главі держави свої підказки, як звільнити Тимошенко, щоб не зірвати процес євроінтеграції України. Костянтин Бондаренко сказав НГ, що ці два питання не пов’язані безпосередньо. За його словами, європейські політики розуміють, що зближення ЄС з Україною не може залежати від долі одного політика. З ним сперечається Сергій Таран: “Справа не в долі Тимошенко, а в тому, що її арешт став для Заходу символом вибіркового правосуддя в Україні. Саме так багато західних політиків представляли ситуацію своїм виборцям”.
Експерти в Києві припускають, що суть компромісу, який обговорюється зараз, може зводитися до дозволу на виїзд Тимошенко до Німеччини – за умови, що вона не буде втручатися в президентську кампанію 2015 року. Це дозволило б ЄС без сумнівів підписати з Україною в листопаді цього року угоду про асоціацію та про зону вільної торгівлі з Україною. І це дало б можливість відкласти вирішення питання про судимість Тимошенко і про порушені проти неї нові кримінальні справи – за фактами фінансових махінацій і причетності до організації замовного вбивства. Можливо, до наступного виборчого циклу ці проблеми вирішилися б без зайвої політизації. “При цьому у Європи залишилися б важелі впливу на Україну. Адже підписання угоди – це ще не кінець. Це не крапка, а гарна жирна кома в процесі євроінтеграції. Адже після підписання настає момент ратифікації угоди парламентами всіх країн – членів ЄС. І без рішення проблеми Тимошенко документ ратифіковано не буде”, – сказав політолог Таран. На його думку, варіанти, що обговорюються зараз, це тільки перепочинок у переговорах України та ЄС.
За матеріалами:
Независимая газета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас