Російські експерти назвали 30 вимираючих професій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські експерти назвали 30 вимираючих професій

Особисті фінанси
1918
Професія космобіолог і ще кілька десятків дивних спеціальностей, можливо, стануть затребуваними вже в наступному десятилітті. Вакансії ГМО-агрономів, метеоенергетіков, дизайнерів розумних просторів, кібердвірників, експертів за образом майбутньої дитини і розробників сімейної траєкторії розвитку незабаром можуть з’явитися на рекрутингових сайтах, потіснивши звичних бухгалтерів і менеджерів.
Атлас 100 нових професій і 30 професій, які знищить автоматизація, Московська школа управління “Сколково” планує активно поширювати з початку навчального року у вузах і в середовищі старшокласників, щоб наочно показати прийдешні зміни на ринку праці.
Як розповіли “Ведомости”, автори цієї праці вважають, що багато популярних зараз професії не будуть затребувані вже через 10 років і структура ринку праці зміниться. Один з авторів атласу, професор практики МШУ “Сколково” Павло Лукша стверджує, що роботодавці, формуючи запит на нових фахівців, орієнтуюся на поточні потреби. Вони спочатку стикаються з дефіцитом будь-яких фахівців, потім його шукають.
Атлас повинен зорієнтувати на підготовку потрібних фахівців провідні вузи. Наприклад, активно розвивається біотехнологічна галузь, наводить приклад Лукша, і всього через 5-7 років буде займати інше положення на ринку – виникне попит на таких фахівців, яких зараз ще немає.
В атласі детально по 19 основних галузях і технологічним напрямками (від медицини та біотехнологій до будівництва та індустрії дитячих товарів) проаналізовано ключові зміни і нові технології, які і приведуть до появи нових професій в інтервалі до і після 2020 року. У дослідженні взяли участь близько 2000 експертів.
Професії майбутнього і вимираючі професії
Чи будуть затребувані професії, які укладачі атласу відклали на “після 2020”, – залежить від вдалого технологічного розвитку країни та світу (без світових воєн, глобальних катаклізмів, навмисного гальмування розвитку технологій), стверджують експерти.
“Для нашої економіки це скоріше те, що ми хотіли б бачити. На жаль, більшість наших підприємств дуже далекі від технологічної межі. І цей розрив не скорочується, і немає ніяких причин вважати, що в наступні 10 років ми його надолужимо, – вважає Ірина Денисова, професор РЕШ і ЦЕФІР. – В атласі за кадром залишається відповідь на питання, чому це в нашій технологічно відсталій економіці раптом через 20 років з’явиться значний новий сектор”.
Окрема глава атласу присвячена 30 вимираючим професіями. Автори стверджують, що деякі з них залишать ринок під натиском автоматизованих і роботизованих систем. Інша частина відімре разом з галуззю. До скорого відмирання в “Сколково” засудили целюлозно-паперову промисловість, видавничу справу, архівно-бібліотечну справу та поштову службу.
Вже до 2020 року, за прогнозами експертів, з ринку праці зникнуть турагент, копірайтер, лектор, архіваріус, швачка, ліфтер, машиніст і листоноша. А після 2020 року в число непотрібних потраплять вахтери, прораби, шахтарі, журналісти, логісти, нотаріуси, провізори, юрисконсульти і навіть інспектори ДПС.
Одна з головних причин відмирання професії – автоматизація і механізація процесу, але це не скорочує зайнятості, пояснює він. Люди переходять в інші спеціалізації, що вимагають більш тонкої праці, яких раніше просто не було.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас