Американці відмовляються від громадянства через великі податки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американці відмовляються від громадянства через великі податки

Особисті фінанси
2724
Все більше американців відмовляються від громадянства США, щоб уникнути уваги податкових органів країни, зазначають експерти.
У квітні-червні на такий крок пішли 1130 осіб, що в шість разів перевищує минулорічний показник, показують дані Федеральної податкової служби США (IRS). Жорсткі вимоги до звітності про банківські рахунки і висока вартість дотримання всіх бюрократичних вимог роблять американський паспорт дорогим задоволенням, підкреслюють аналітики.
Вже в першому кварталі число американців, які відмовляються від громадянства США, досягло максимального значення за останні 15 років – 679 осіб. У другому кварталі цей показник збільшився ще майже вдвічі. Для порівняння, у другому кварталі 2009 року був зафіксований історичний мінімум по числу відмов від американського паспорта: всього 15 охочих.
США – єдина з 34 країн ОЕСР, яка оподатковує доходи своїх громадян незалежно від їх місця постійного проживання. На думку експертів саме податкова політика штовхає американців відмовлятися від громадянства. Закон про оподаткування іноземних рахунків з 2010 року зобов’язує іноземні фінансові компанії детально доповідати IRS про всі рахунки громадян Сполучених Штатів. Укриття даних загрожує штрафом до 50% суми на рахунку.
Зростання бажаючих позбутися від американського паспорта почалося кілька років тому. Приміром, у 2011 році один із засновників Facebook Едуардо Саверін змінив американське громадянство на сінгапурське, щоб не платити податок на приріст капіталу. Пом’якшення податкової політики в США малоймовірне, оскільки вона є одним з основних факторів скорочення дефіциту бюджету. Так, згідно з розрахунками об’єднаного комітету з оподаткування конгресу США, протягом десяти років податки з американських експатів (близько 6 млн осіб) принесуть казні країни $8,7 млрд.
Відмовлятися від громадянства американців змушує і те, що з посиленням законодавства проживання за кордоном стає занадто витратним. “Через нові правила податкової звітності лише одні витрати на бухгалтерський облік для американця, який постійно проживає за кордоном, можуть становити близько 2 тис. дол. А якщо врахувати, що не всі зарубіжні банки обслуговують американців, то знайти виправдання громадянству дуже складно”, – розповів агентству Bloomberg американський юрист Меттью Ледвіна з цюріхського відділення Anaford AG.
Посилення податкового тиску штовхає на юридичний розрив з Батьківщиною не тільки американців. Так, відомий актор Жерар Депардьє переїхав на нове місце проживання і поміняв французьке громадянство на російське після введення у Франції 75%-ного податку для мільйонерів. Про свої плани взяти бельгійське громадянство заявляв і французький мільярдер Бернар Арно.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас