Рада може передати "Родовід банку" функції санаційного банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада може передати "Родовід банку" функції санаційного банку

Фондовий ринок
595
У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований законопроект № 3055, ініційований народним депутатом від Партії регіонів Андрієм Пінчуком, яким пропонується передати “Родовід банку” функції санаційного банку. Текст проекту закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності санаційного банку” опублікований на офіційному сайті ВР.
“Проект закону розроблено з метою створення правових передумов для передачі в АТ “Родовід банк” активів державних банків і банків, у капіталізації яких взяла участь держава, і функціонування АТ “Родовід банк” як санаційного банку”, – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.
Крім того, проектом закону пропонується врегулювати питання процесуального правонаступництва при заміні сторони в зобов’язанні покладається на санаційний банк на всіх стадіях судового процесу та виконавчого провадження внаслідок відчуження санаційному банку активів банками державного сектора; обліку активів, придбаних санаційним банком від банків державного сектора, і порядку розрахунків за операціями, пов’язаних з такими активами; спрямування надходжень, які будуть отримані санаційним банком від роботи з активами банків державного сектора, до Державного бюджету України.
А також пропонується створити провові підстави для недопущення звернення стягнення кредиторами АТ “Родовід Банк” за зобов’язаннями, що виникли до набрання статусу санаційного банку, на майно та кошти, отримані санаційним банком від роботи з набутими ним активами, а також недопущення припинення та дострокового виконання таких зобов’язань боржниками і кредиторами (вкладниками) протягом періоду роботи як санаційного банку; звільнення банків державного сектора від необхідності повідомлення та одержання згоди акціонерів, боржників (вкладників) при здійсненні операцій з передачі активів санаційному банку.
Більше того, планується врегулювати питання звільнення банків державного сектора і санаційного банку від плати за послуги, що надаються державними органами, пов’язані з здійсненням операцій з передачі активів санаційному банку, звільнення від сплати санаційному банку судового збору у справах, пов’язаних з його роботою з активами.
А також встановити норми, які передбачають, що при укладанні договорів з відчуження активів банки державного сектора і санаційний банк не вважаються пов’язаними особами та умови цих договорів не вважаються сприятливішими звичайних.
Нагадаємо, раніше НБУ затвердив механізм діяльності санаційного банку на базі “Родовід Банку”.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас