Вчений: українське село - оплот бідності і депресії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчений: українське село - оплот бідності і депресії

Особисті фінанси
1581
Жалюгідний стан українського села обумовлений не тільки економічними, а й психологічними факторами – сучасна сільська молодь не бачить майбутнього, не намагається отримати професію і переломити тяжку ситуацію.
До такого висновку прийшли вчені Інституту соціальної та політичної психології НАПН України.
Автор дослідження, доктор психологічних наук професор Вадим Васютинський вважає, що в Україні найбільш виразним носієм культури бідності є середовище у віддаленій провінції.
“Особливо проблемна зона – це села, розміщені далеко від великих міст. Звичайно, бідність є і в селі, і в місті. Однак коли ми, наприклад, порівнюємо молодь сільську та міську, становище сільської молоді виявляється просто драматичним. Більш-менш здібна, енергійна молодь тікає з села. І, на жаль, повинен сказати, що, з психологічної точки зору, правильно робить, оскільки в таких селах молодь не має перспектив розвитку, для багатьох – це не життя, а животіння”, – зазначив професор.
За словами психолога, вимальовується дуже сумна картина – не тільки економічна, але перш за все психологічна: сільська молодь не бачить привабливого майбутнього, не прагне отримати професію, безтурботно відноситься до свого здоров’я, схильна до депресії, основні зусилля витрачає на виживання, а в гіршому випадку – біжить від нецікавої дійсності в алкоголь або наркотики.
“Типова відповідь носіїв культури бідності на питання, як можна їм допомогти: нехай держава або хтось інший дасть гроші. І майже ніхто не сподівається на створення сприятливих умов для того, щоб самому заробляти”, – підкреслив Васютинський.
“Культура бідності – це особливість не людини, а середовища. Кожне наступне покоління підростає і відтворює спосіб життя батьків як найправильніший, самий зрозумілий, найзручніший. Їх діти знову будуть відтворювати цей спосіб життя, зміцнюючи величезне середовище культури бідності”, – зазначив він .
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас