У Молдові нарешті повністю відмовилися від радянських паспортів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Молдові нарешті повністю відмовилися від радянських паспортів

Світ
82
Кабінет міністрів Молдови 7 серпня затвердив план заміни радянських паспортів на сучасні посвідчення особи. Власники паспортів в червоних обкладинках повинні отримати нові документи до 1 вересня 2014 року.
Згідно з планом дій, затвердженим молдовським урядом, місцевим органам влади в адміністративно-територіальних одиницях країни рекомендується вжити відповідних заходів для поновлення даних реєстру населення на територіях, представивши цю інформацію у відповідні державні органи.
Водночас, міністерству фінансів та інформаційних технологій і зв’язку слід визначити засоби, необхідні для реалізації цього плану дій.
За даними міністра інформаційних технологій і зв’язку Павла Філіпа, після впровадження плану дій у встановлені терміни, брати участь у виборах на основі радянських паспортів вже буде неможливо.
З іншого боку міністр праці, соціального захисту і сім’ї Валентина Булига зазначила, що одного року на заміну паспортів старого зразка може не вистачити.
«Я переживаю з приводу того, чи встигнемо ми замінити ці паспорти за один рік. Ризикуємо не встигнути вчасно», – сказала вона.
Контроль за виконанням рішення уряду здійснюватиме міністерство інформаційних технологій і зв’язку, яке повинно надати до 1 жовтня наступного року звіт з результатами реалізації плану.
Пропозиція про заміну радянських паспортів новими документами, які засвідчують особу, надійшла від лібералів. Відповідний проект прийняли минулого року в першому читанні. Комуністи виступали категорично проти нього. За їх словами, метою уряду є обмеження права громадян на участь у голосуванні на майбутніх виборах.
У квітні депутати прийняли закон, який забороняє голосувати за радянськими паспортами. Таким чином, уряду потрібно було визначити процедуру заміни радянських паспортів.
На цей момент паспорти радянського зразка є у 220 тис. громадян Молдови.
За матеріалами:
Тиждень.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас