Сумнівне щастя: чи бачать загрозу в обмеженні готівкових розрахунків читачі FINANCE.UA — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сумнівне щастя: чи бачать загрозу в обмеженні готівкових розрахунків читачі FINANCE.UA

Валюта
2183
Вчора на нашому сайті з’явився матеріал газети “Сегодня” з розслідуванням того, чим українцям загрожує обмеження готівкових розрахунків. Перша з причин невдоволення населення такою ініціативою – комісія, яку зніматимуть банки за операції з переказу грошей між рахунками. Друга – профільним службам тепер стане набагато простіше відслідковувати доходи українців. Якщо й раніше великі угоди все одно було видно податківцям, то тепер це спроститься ще більше.
Чи готові українці до таких загроз через обмеження – пропонуємо дізнатися з найцікавіших коментарів наших читачів. Орфографія і пунктуація збережені.
Obval_Defoltovich – Все це вірно, але під цими приводами ховається ще одна мета, яку НБУ не озвучив – суттєве скорочення тиску на гривню за великої кількості готівкової гривні, що знаходиться в обігу. Ось і заганяють готівку в банки. Ну а найбільша небезпека для “пересічних”, що вирішили зробити велику покупку, і поклали велику суму на рахунок у банк, полягає в тому, що якщо банк виявиться родовідоподобним – то можна залишитися взагалі без покупки, і витягати потім по 100 грн на день, ходити в банк – як на роботу.
У цілому, безготівкові розрахунки за великі покупки – це добре, але тільки в тому випадку, коли стабільність не удавана, коли нормально працює економіка, видаються кредити під низькі %%, немає загрози обвалів, дефолтів, падінь, банкрутств банків. А так у нас розвелося стільки банків, що простому українцеві стає зовсім не просто зробити вибір – з ким можна мати справу, а які банки обходити 10-ю дорогою.
Коли гривня в банках, а не на руках у населення – вона під повним контролем! І якщо почнеться шухер на валютному ринку, банки вигадають 100 приводів, щоб її не віддати (мораторій, немає гривні, банк став проблемним, програма не працює і т.д.). При загальному дефіциті валюти і ажіотажі на валютному ринку долари буде купити дуже не просто! Банкіри будуть потискати плечима (згадайте, вже проходили це!) І говорити – доларів немає. Хтось 5 хвилин тому здав сотку і її тут же купили … А на чорному ринку долари за безготівкову гривню, на жаль, не купиш.
Загалом, готуються викручуватися, управляти в ручному режимі по мірі розвитку ситуації. Все під контролем! Все включено…
І ще одна небезпека для тих, хто придумав цей закон про обмеження: якщо гривня буде не в банках, а на руках у населення, то воно (населення) у разі шухеру ломанется купувати валюту. І тоді гривня просто завалиться, і потягне на дно всю банківську систему…
MByte – У нашій країні при сумнівній гарантії в 200К робити платежі через банки задоволення для екстремалів.
W0vva – “загрожує” тим, що частина бізнесу вийде з тіні. нічого поганого в цьому не бачу.
AllManAlex – думаю, пересічних українців це ніяк не зачепить. мало хто кожного дня витрачає по 150 тищ. а ті, хто витрає, то вони й так користуються безналом. не в кармані ж носять такі суми.
Romanov_R – Може, я повторюся, але в Європі давно діють обмеження готівкових розрахунків і ніхто, крім тіньових структур, ще не постраждав від цього. А великі операції все одно люди вважають за краще проводити через банки – так і надійніше, і швидше, і зручніше, причому іноді по всяких спецумовах ще й безкоштовно, безпроцентні операції для клієнтів багато банків практикують.
Peacekeeper – У типовий договір купівлі-продажу вноситься умова про готівкові платежі траншами.
Сума операції ділиться на 150 кілотугріків. Наприкінці самого договору купівлі-продажу – табличка з платежами, в якій число рядків дорівнює результату ділення. Нотаріус бере піввідсотка за таку собі послугу. Або ж чверть. Звісно, ІРЛ тугрики вносяться одноразово.
Для особливо чесних – можна і 10 днів почекати.
Ніякого криміналу, тактактак. І економія на банківських шахраях, і спокій з приводу стану цих самих банчиків.
SMOKE – Головний мінус, в тому що споживач повинен примусово скористатися послугою банку і заплатити яку-небудь комісію. Повністю вигідний банкам закон. Людям нафіг не потрібен. Тільки зайві витрати і головний біль. Всіма руками “за” був би, якби разом із законом – зобов’язали всі банки проводити операції з купівлі нерухомості, автомобілів фізособами без комісії при скажімо обмеженні 2-3 операції на місяць. Тому як позитивний момент цього закону є – виведення грошей з тіні та облік. Але реалізація, як і все у ПРастів на “двієчку”.
Kristinadaineko – всі так обурюються, ніби кожен тут регулярно такими сумами оперує. хай спробують, якщо закон буде мати позитивні зрушення, напевно будуть його вдосконалювати.
Від себе тільки додамо, що народ у нас хитрий і звичний на вигадки – щось та винайде, щоб у законних межах обійти будь-яке нововведення.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас