Інвестбанки США звинуватили в маніпуляціях з алюмінієм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестбанки США звинуватили в маніпуляціях з алюмінієм

Фондовий ринок
270
У США подано відразу декілька позовів проти інвестбанків JP Morgan, Goldman Sachs, сировинної корпорації Glencore Xstrata і Лондонської біржі металів. Позивачі вважають, що згадані компанії маніпулювали світовими цінами на алюміній.
Перший позов був поданий проти Лондонської фондової біржі та Goldman Sachs з боку Superior Extrusion, компанії з американського штату Мічіган, яка, зокрема, займається пресуванням і обробкою алюмінію. У позові стверджується, що інвестбанк Goldman Sachs був помічений в “антиконкурентній і монопольній поведінці на ринку алюмінію”.
Крім того, було заявлено, що “за допомогою низки взаємозв’язаних договорів Goldman Sachs і Лондонська біржа металів складували приблизно 1,5 млн тонн алюмінію на товарному складі біржі в Детройті”.
Другий позов був поданий проти JP Morgan, Goldman Sachs, Glencore Xstrata і Лондонської біржі металів з боку компанії Master Screens, яка використовує алюміній в своєму виробництві.
Крім того, позивачем за даним позовом також виступає фізична особа, такий собі Деніел Прайс Барт, який описаний в позовній заяві як “покупець напоїв в алюмінієвих банках”.
У даному позові стверджується, що відповідачі були замішані в антимонопольній діяльності та навмисній маніпуляції цінами за допомогою створення спекулятивних запасів алюмінію на Лондонській біржі металів.
Варто відзначити, що ситуація з можливими фактами маніпуляцій на ринку алюмінію з боку великих гравців привернула до себе увагу банківського комітету сенату в липні. На дану тему в комітеті пройшли спеціальні слухання.
Після цього Комісія з торгівлі сировинними ф’ючерсами та Департамент юстиції США почали попереднє розслідування з приводу затримок з відвантаженнями алюмінію з товарних складів.
Ряд експертів відзначають, що подібна ситуація склалася унаслідок того, що алюміній і інші метали стали все більш активно використовуватися як засіб для отримання доступу до фінансування.
Після фінансової кризи попит на алюміній з боку основних споживачів металу різко впав. Виробники почали активно продавати алюміній на біржі. Сировинні трейдери і інвестбанки скористалися цим і почали акумулювати власні запаси алюмінію на товарних складах Лондонської біржі металів.
У результаті з часом склалася ситуація, коли промислові споживачі були змушені або чекати місяцями поставок алюмінію зі складів Лондонській біржі металів, або платити високі премії за негайну поставку металу виробникам.
Варто відзначити, що це досить наочний приклад того, чому в Комісії з торгівлі сировинними ф’ючерсами стали все частіше висловлюватися на користь заборони інвестбанкам на торгівлю фізичною сировиною.
Спекулятивна активність інвестбанків з сировинними активами все частіше призводить до підвищення їх цінової волатильності, а також до очевидних проблем з пропозицією сировини для промислових компаній і, таким чином, ускладнює нормальне функціонування підприємств реальної економіки.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас