EY: в Україні немає фахівців з трансфертного ціноутворення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

EY: в Україні немає фахівців з трансфертного ціноутворення

Особисті фінанси
617
В Україні немає достатньої кількості фахівців з трансфертного ціноутворення, дефіцит яких стане особливо відчутним після 1 вересня, коли наберуть чинності зміни до Податкового кодексу в частині трансфертного ціноутворення. Про це йдеться в дослідженні консалтингової компанії EY (Ernst and Young).
Разом з тим, на думку авторів дослідження, учасниками якого стали 878 компаній в 26 країнах світу, світова економічна практика свідчить про зміщення акценту корпоративного управління в бік управління ризиками в галузі трансферного ціноутворення і доводить необхідність швидкого пошуку компетентного персоналу в цій сфері. А брак фахівців ризикує призвести компанії до серйозних пені і штрафів.
«Актуальність питань трансфертного ціноутворення буде і далі зростати», – цитує керівника практики EY з надання послуг у сфері трансфертного ціноутворення в Україні Ігоря Чуфарова дослідження компанії. – «Нові правила, які наберуть чинності з 1 вересня 2013 року, передбачають штрафи і пені за порушення принципу «витягнутої руки» і неподання необхідної звітності».
При цьому експерти відзначають, що відсутність кваліфікованих кадрів – тенденція всіх країн з ринковою економікою. «74% респондентів (працюючих, в тому числі, в Бразилії, Росії, Індії, КНР або африканських країнах) відповіли, що в зазначених країнах у них немає фахівців з трансфертного ціноутворення, що працюють на повній ставці», – йдеться в дослідженні.
Водночас глава міжнародного напрямку послуг EY в галузі трансферного ціноутворення Томас Борстелл висловив переконання, що компанії повинні напружено працювати над виконанням численних і мінливих правил трансфертного ціноутворення з тим, щоб уникнути подвійного оподаткування. «Для досягнення поставленої мети їм треба проявити ініціативу у підготовці документації, моніторингу змін правил в різних країнах, вдосконаленні технологій для прискорення аналізу фінансових результатів», – цитують Борстелла автори дослідження.
Як повідомлялося, 2 серпня Президент України Віктор Янукович підписав Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України про трансферне ціноутворення», прийнятий Верховною Радою 4 липня і розроблений Міністерством доходів і зборів. Закон вперше передбачає механізм боротьби з виведенням прибутку підприємств в офшорні зони і країни з низьким рівнем оподаткування.
Як очікується, введення норм цього закону дозволить Україні додатково залучити до державного бюджету до 20 млрд грн протягом трьох років, а також вибудувати дієву систему контролю за трансферним ціноутворенням.
Закон набирає чинності з 1 вересня 2013 року. До цього часу Міністерство доходів і зборів України має намір провести масштабну роз’яснювальну роботу, щоб на 1 вересня не залишалося жодного проблемного питання. Подача перших податкових звітів, згідно з новим законодавством, розпочнеться вже в 2014 році.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас