МВС: українець витратив 300 тис. грн. на смс-відповіді - щоб виграти 1 мільйон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВС: українець витратив 300 тис. грн. на смс-відповіді - щоб виграти 1 мільйон

Кримінал
6771
МВС б’є тривогу: у відомстві підрахували, що в українському інтернет-просторі працює близько сотні великих фінансових пірамід. Ще кілька років тому в Мережі їх були одиниці.
Правда, порівнюючи з Росією, це не так вже і багато – там їх близько 10 тисяч. Але для України – це бум фінансових афер в інтернеті! Дві з сотні вже знаходяться у міліцейській розробці.
“Ми провели спецоперацію “Трикстер”, і в Одеській і Дніпропетровській областях виявили дві “піраміди”, – розповів оперуповноважений Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС Михайло Стрішенець. – Наприклад, дніпропетровські шахраї створили сайт, де зазивали перераховувати гроші, обіцяючи від 100% річних. У нас є заяви від п’яти постраждалих, вони втратили 150 тисяч гривень, тобто 30 тисяч гривень кожен. А одеська “піраміда” пропонувала вкласти певну суму, щоб потім вкладник отримав авто. Там вже 150 постраждалих, і не лише з України”.
За словами Стрішенця, організаторів пірамід міліція зараз може притягнути тільки за шахрайство: “Але для цього потрібні заяви постраждалих. Коли в КК з’явиться стаття “Створення фінпірамід”, ми зможемо вирушити до організаторів з перевірками. Зараз же фактично закривати їх у нас є способи, але немає можливості. Ми можемо тільки спостерігати, моніторити соцмережі і чекати заяв від громадян. А багато їх не пишуть: бояться, що в “піраміді” брали участь і родичі, які також вкладали гроші, а в заяві треба вказувати прізвища тих, хто був у ланцюжку фінпірамід. Такі побоювання даремні, до відповідальності залучимо кінцевого одержувача”.
У МВС також попереджають, що більше стає і шахраїв-одинаків. Вони реєструються на інтернет-аукціонах, пропонуючи товар, якого насправді не існує, беруть завдаток і зникають. “Усього за місяць операції ми виявили 368 фактів інтернет-афер. Є шахраї, які працюють під виглядом ринку Forex. Поширена, коли на аукціон виставляють і неіснуючі кеди, і навіть курсові роботи. Знаходимо таких за лічені години. Як показує практика, таким шахрайством займається в основному безробітна молодь а іноді, через недогляд тюремників, і в’язні, до яких в руки потрапляють мобільні телефони і у них є 3G-покриття”, – говорить Стрішенець. Одна з останніх афер вражає наївністю: українець отримав есемеску з пропозицією виграти 1 мільйон. Він витратив 300 тисяч гривень на смс-відповіді, але мільйон так і не отримав.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас