Уолл-стріт втрачає інтерес до торгівлі сировиною - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уолл-стріт втрачає інтерес до торгівлі сировиною - ЗМІ

Фондовий ринок
446
Колишній інтерес провідних банків США до торгівлі сировиною поступово випаровується, пише газета Financial Times.
У 2010 році JPMorgan Chase & Co. придбав сировинного трейдера RBS Sempra Commodities за $ 1,7 млрд, взявши на себе борги на суму $ 3,3 млрд, що дозволило банку стати лідером в індустрії сировинної торгівлі на Уолл-стріт. До угоди у JPMorgan були сильні позиції в торгівлі сировинними деривативами, тоді як Sempra належала ціла мережа складів і сховищ, що розкинулася від Балтімора до Сінгапуру.
“Торгівля тільки фінансовими продуктами дуже серйозно обмежує, оскільки вона є лише малою частиною реального ринку сировини, – заявила глава сировинного підрозділу JPMorgan Блайт Мастерс у липні 2010 року в той день, коли була закрита угода. – Нам потрібно бути активними на фізичному ринку сировини, щоб розуміти і встановлювати ціни”.
Проте через три роки після придбання Sempra – минулого місяця – JPMorgan повідомив про намір продати свою мережу сховищ Henry Bath. Серед потенційних покупців джерела називають такі компанії, як Freepoint Commodities, Macquarie і Deutsche Bank. За минулі вихідні до цього списку приєднався Marex Spectron, а тижнем раніше глава трейдингового підрозділу EDF висловив попередню зацікавленість в активах банку, пов’язаних з фізичною торгівлею сировиною.
Як зазначає FT, плани JPMorgan з продажу Henry Bath – це явний сигнал втрати інтересу Уолл-стріт до торгівлі сировиною після того, як вибухове зростання індустрії завершилося. За даними аналітичної компанії Coalition, сукупна виручка 10 провідних банків США в сировинному секторі склала в 2012 році $ 6 млрд, що на 22% нижче рівня 2011 року. Цей показник досягав піку в $ 14,1 млрд в 2008 році, коли свого піку досягли ціни на нафту.
У той же час експерти заявляють, що сировинна стратегія JPMorgan принесла банку певні вигоди. Купівля Sempra дозволила йому збільшити число своїх клієнтів у цій області в два рази. У 2011 році, коли через громадянську війну в Лівії ціни на нафту підскочили, JPMorgan купував паливо зі стратегічних запасів США, завдяки чому сировинна виручка банку збільшилася більш ніж у два рази і досягла майже $ 1,5 млрд. У 2012 році цей показник склав $ 1,1 млрд.
З $ 6 млрд виручки, отриманої найбільшими представниками банківського сектора від торгівлі сировиною, на частку фізичного ринку торік припало $ 1 млрд. При цьому аналітики стверджують, що аналогічне співвідношення у JPMorgan вище.
У 2013 році ціни на сировину перервали зростання, яке демонстрували протягом останніх десяти років, що обумовлено сланцевою революцією і уповільненням підйому економіки КНР, і це негайно позначилося на фінпоказниках даного напрямку.
Morgan Stanley скорочує штат свого сировинного підрозділу, а Barclays вже звільнив 18% співробітників цього відділу. Крім того, влада США раніше заявила про необхідність посилити регулювання сировинного бізнесу банків у зв’язку з ризиками для фінансової системи і побоюваннями щодо маніпуляцій з цінами, що додатково знижує привабливість даного сегмента для компаній.
За словами джерел FT, у сировинного підрозділу JPMorgan в даний час понад 2,2 тис. клієнтів, і 1,8 тис. з них, найімовірніше, залишиться, навіть якщо банк продасть платформу для фізичної торгівлі сировиною.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас