Тимошенко вже відсиділа два роки з семи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко вже відсиділа два роки з семи

Особисті фінанси
609
За час перебування в неволі – з 5 серпня 2011 року в Лук’янівському СІЗО, з 30 грудня 2011 року в Качанівській виправній колонії № 54 у Харкові і з 20 квітня 2012 року в Центральній клінічній лікарні “Укрзалізниці” (Харків), що в цілому становить 731 день, – Тимошенко зберегла свій вплив як на внутрішньополітичне життя країни, так і на зовнішню політику.
Незважаючи на ув’язнення і відсутність можливості безпосередньо спілкуватися з членами її політичної команди, а також партнерами по опозиції, її думка залишається вагомою при прийнятті рішень.
З її схвалення був початий процес об’єднання опозиційних партій “Батьківщина”, “Фронт змін” та “Реформи і порядок”.
Також вона не була відсторонена від кадрових перестановок в управлінській структурі її партії у зв’язку з вливанням членів “Фронту змін” і ПРП, які саморозпустилися.
При цьому вона не тільки зберегла лідерство в об’єднаній партії, але і була підтримана делегатами з’їзду “Батьківщина” як кандидат на пост Президента на майбутніх виборах Глави держави в 2015 році.
Однак таке рішення швидше було лише публічною демонстрацією збереження лідерства екс-прем’єра в об’єднаній партії, ніж юридичним фактом, тому що в ході президентської виборчої кампанії партія знову повинна буде вирішувати кого висувати кандидатом, при цьому вже враховуючи всі юридичні можливості участі екс-прем’єра у виборчій гонці.
Що стосується зовнішньої політики, то питання звільнення Тимошенко продовжує бути однією з умов підписання угоди про асоціацію України з Європейським Союзом.
У цьому зв’язку експертами та політиками обговорювалося декілька можливих варіантів реалізації Україною цієї умови.
При цьому варіант про помилування Тимошенко Президентом Віктором Януковичем фактично відпав або був відкладений на невизначений термін після відмови в квітні комісією з питань помилування запропонувати Президенту помилувати колишнього прем’єр-міністра.
Комісія мотивувала своє рішення тим, що ще не завершено розслідування кримінальних справ за обвинуваченням Тимошенко у вчиненні тяжких та особливо тяжких злочинів, а це означає, що питання помилування є передчасним.
Серед інших сценаріїв розглядався також перегляд справи Тимошенко і скасування вироку на підставі рішення Європейського суду з прав людини про незаконність її арешту.
Захист Тимошенко подав відповідну заяву до Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, який повинен або допустити справу до провадження і направити заяву до Верховного Суду для розгляду, або ж не допустити.
Схоже, що сам захист не покладає великих надій на цей варіант, оскільки раніше Вищий спецсуд на етапі касації в 2012 році залишив без змін вирок.
Крім цих двох варіантів залишається ще направлення Тимошенко на лікування за кордон.
У червні голова фракції “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” у Верховній Раді Арсеній Яценюк після зустрічі з Януковичем заявив, що Глава держави повідомив йому про ведення Україною переговорів щодо надання Тимошенко можливості лікуватися за кордоном, чому готова сприяти Німеччина, надавши послуги своїх лікарів і клінік.
Сама Тимошенко не має наміру публічно озвучувати свою позицію відносно перспектив її можливого лікування за кордоном до того, поки не будуть прийняті конкретні рішення.
У будь-якому випадку, до саміту “Східного партнерства” 28-29 листопада у Вільнюсі (Литва) перспективи подальшого ув’язнення Тимошенко будуть частково привідкриті, так як до того часу стане ясно, чи буде Верховний Суд розглядати перегляд вироку Тимошенко, а парламент вживати заходів щодо зміни законодавства для надання засудженим можливості лікуватися закордоном.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас