Попит на споживчі кредити зріс до рекорду за останні 5 років - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Попит на споживчі кредити зріс до рекорду за останні 5 років - експерт

Особисті фінанси
943
Попит на споживчі банківські кредити в першому півріччі 2013 р. досяг рекордного рівня на тлі показників за останні 5 років.
Як повідомила прес-служба «Фідобанку», такої думки дотримуються експерти банку.
За оцінками експертів, цей факт підтверджується даними Національного банку про приріст портфеля споживчих кредитів та заборгованості по кредитних картках, за винятком кредитів на автомобілі та під заставу нерухомості, на 10,2 млрд грн протягом перших 6 місяців поточного року. До основних факторів такої тенденції експерти відносять зростання доходів населення, що підвищує доступність товарів тривалого користування, зростання цін на товари внаслідок постійного оновлення асортименту і пропозиції більш нових і якісних товарів, а також зниження кількості зайнятого населення.
За інформацією банку, головний попит на споживчі кредити спостерігається серед молоді, яка більш відкрита до співпраці з банками і тільки починає трудовий шлях. У молоді відносно нижчі зарплати, а також порівняно невеликий обсяг накопичених товарів тривалого користування. «Цей факт підтверджує і така статистика: 31% заявок на отримання кеш-кредитів «Фідобанк» отримує від потенційних позичальників віком від 21 до 30 років», – йдеться в повідомленні банку.
За оцінками банку, істотна частина приросту кредитної заборгованості може припадати на кредитні картки, оскільки це найбільш доступний і швидкий кредитний ресурс для людей, які потребують коштів на невеликі й середні покупки, а також тих, хто втратив роботу. «Із загального обсягу приросту кредитного портфеля на кеш-кредити може припадати 30-35%, кредитні картки – 15-20%, кредити на товари тривалого користування – 25-30%, інші кредити (у т.ч. із забезпеченням) – 25-35%. Водночас, з початком сезону відпусток попит на кеш-кредити поступово знижується», – вважають експерти банку.
Як повідомлялося, в червні 2013 року загальний обсяг залишків за кредитами зріс на 0,9% (з початку року – на 2,9%) – до 832,5 млрд грн, що було зумовлено приростом залишків за кредитами в національній валюті на 1,5% (з початку року – на 3,4%), у той час як залишки за кредитами в іноземній валюті залишилися практично на рівні минулого місяця (з початку року зростання склало 1,9%). Залишки за кредитами, наданими юридичним особам, за місяць зросли на 1,3% (з початку року – на 3,3%) – до 647,1 млрд грн. Залишки за кредитами, наданими фізичним особам, в червні знизилися на 0,4% (з початку року – зросли на 1,2%) – до 185,4 млрд грн.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас