Екс-трейдер Goldman Sachs визнанний винним у шахрайстві на $1 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Екс-трейдер Goldman Sachs визнанний винним у шахрайстві на $1 млрд

Особисті фінанси
682
Журі присяжних Нью-Йорка визнало колишнього трейдера Goldman Sachs Фабріса Турре винним по 6 з 7 пунктів звинувачення в шахрайстві з цінними паперами, висунутого Комісією з цінних паперів і бірж США (SEC) у зв’язку з іпотечною кризою 2008.
SEC звинувачує Фабріса Турре в тому, що він ввів в оману інституційних інвесторів з приводу похідного фінансового інструменту під назвою Abacus 2007-AC1, структурованого банком і проданого декільком інвесторам, зокрема німецькому IKB Deutsche Industriebank і голландському ABN AMRO.
Цей фінансовий продукт був забезпечений пулом іпотечних паперів категорії subprime і виведений на ринок якраз тоді, коли американський сектор subprime-іпотеки почав подавати перші ознаки неминучого краху. У результаті через вісім місяців після продажу Abacus інвесторам актив практично повністю знецінився – 99% паперів, що входили в іпотечний пул, зіткнулися з пониженням рейтингу.
На вкладеннях в Abacus інвестори втратили близько 1 млрд дол, повідомила SEC в своєму позові. Комісія звинуватила Goldman Sachs і особисто Фабріса Турре, який був одним з його віце-президентів, у тому, що вони навмисно приховали від інвесторів інформацію про конфлікт інтересів, що лежить в основі “токсичного” деривативу.
Ця справа може вважатися одним з найзначніших юридичних казусів, пов’язаних з обвалом іпотечного ринку. Велика частина свідчень складалася у розборі особливостей боргових зобов’язань різних видів. Сторона захисту наполягала на тому, що Турре намагаються зробити “цапом-відбувайлом”, поклавши на нього провину за подію, що призвело до системної кризи економіки США.
Обвинувачений стверджував, що не намагався ввести в оману своїх контрагентів щодо ринкових перспектив пропонованого ним продукту, а інформація, якою він постачав партнерів по операціях, була не помилковою, а “недостатньо точною”.
Присяжні винесли вердикт по завершенні дводенного засідання журі. Адвокат SEC Метью Мартенс заявив, що сторона обвинувачення повністю задоволена рішенням колегії і вердикт засвідчив здатність суду шляхом розбору обставин справи дійти до причин глобальної фінансової кризи.
34-річному Турре загрожує штраф, сума якого поки не визначена.
Goldman Sachs залагодив конфлікт з SEC в 2010 р., сплативши штраф у розмірі 550 млн дол без визнання провини. Фабріс Турре покинув компанію в 2012 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас