Пропозиція оренди торговельної нерухомості Києва може зрости на 23% до кінця року - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пропозиція оренди торговельної нерухомості Києва може зрости на 23% до кінця року - експерти

Нерухомість
421
Пропозиція на ринку торговельної нерухомості Києва в другому півріччі 2013 з урахуванням заявлених до відкриття об’єктів може збільшитися на 23% і скласти в цілому приблизно 1,2 млн кв. м загальних площ, що орендуються, перенасичення ж ринку столичної торговельної нерухомості очікується приблизно до кінця 2015 року.
Такий прогноз озвучили представники консалтингової компанії “Українська торговельна гільдія” (Київ) на прес-конференції в агентстві “Інтерфакс-Україна” в Києві.
“До кінця 2013 року ми очікуємо досить велику пропозицію, яка виразиться в семи торгових центрах (ТЦ) загальною орендною площею більше 190 тис. кв. м, що збільшить ринковий стік в Києві на 23% і він складе близько 1,2 млн кв. м орендованих торгових площ”, – сказав глава департаменту стратегічного консалтингу “УТГ” Віктор Оборський.
За його словами, в січні-червні поточного року в столиці введено в експлуатацію в цілому або частково два ТЦ загальною орендною площею 13,63 тис. кв. м.
Разом з тим рівень вакантності на ринку київської торговельної нерухомості в першому півріччі-2013 збільшився до 2,7% з 0,9% на початок року, що більшою мірою є “технічним” показником внаслідок переукладення договорів та ротацією орендарів, уточнив Оборський.
“Рівень орендних ставок протягом цього півріччя залишався стабільним, і до кінця року, ми очікуємо, що він не зміниться”, – додав він.
За даними “УТГ”, орендні ставки в професійних столичних ТЦ в січні-червні-2013 становили $ 30-100 за 1 кв. м на місяць (без урахування ПДВ і експлуатаційних витрат), середньоринкові на торговельні приміщення площею 100-200 кв. м – $ 70 за 1 кв. м на місяць (без урахування ПДВ і експлуатаційних витрат).
Відсоток від товарообігу при змішаній схемі орендного ціноутворення в першому півріччі становив 3-5% для якірних орендарів, і 10-17% – для операторів торгової галереї київських ТЦ.
До кінця 2013 року очікується вихід на ринок торговельної нерухомості Києва 20 нових брендів.
Оборський також повідомив, що на сьогодні в столиці на різних етапах реалізації та ступеня готовності знаходяться 24 об’єкти торговельної нерухомості загальною орендною площею 989,54 тис. кв. м, введення в експлуатацію яких заявлений на 2014-2016 рр..
Партнер “УТГ” Віталій Бойко додав, що з введенням в експлуатацію заявлених об’єктів очікується перенасичення столичного ринку торгової нерухомості, показник забезпеченості якого якісними площами до кінця першого півріччя становив 325 кв. м на 1 тис. жителів, а до кінця року може досягти 550 кв. м на 1 тис. жителів.
“У загальній масі у нас буде вже більше 2 млн кв. м, що призведе до насиченості приблизно 700 кв. м на 1 тис. жителів”, – сказав він.
За оцінкою експертів, у разі введення в експлуатацію зазначених об’єктів до 2016 року можна очікувати переходу орендарів в нові ТЦ і зниження рівня орендних ставок.
Експерти також не очікують відновлення ринку іпотечного кредитування девелоперів в Україні в найближчі два-три роки.
“Українська торговельна гільдія” створена в 2001 році, спеціалізується на комплексному супроводі девелоперських проектів. За 12 років роботи за участю компанії було відкрито 97 об’єктів нерухомості. Серед них – ТРЦ Ocean Plaza (Київ), ТРЦ “Меганом” (Сімферополь, АРК), ТРЦ “Французький бульвар” (Харків) та ін.
УТГ” набирає орендарів для 17 об’єктів сумарною орендною площею 772 тис. кв. м. “УТГ” в 2012 році керувала сімома торговими центрами в Україні з сумарною орендною площею 325 тис. кв. м.
УТГ” – член Асоціації торгових центрів України і Міжнародної ради торгових центрів (ICSC), а також член асоціації The Urban Land Institute (ULI).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас