Топ-7 банків з відтоку найбільших депозитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Топ-7 банків з відтоку найбільших депозитів

Кредит&Депозит
10027
У 13-му за розміром активів Укрсиббанку в 2012 році залишки на рахунках десяти найбільших вкладників скоротилися майже вдвічі – до 3,4 млрд гривень, а загальний портфель депозитів за рік просів на 3 млрд гривень. За словами голови правління великого банку, який побажав залишитися неназваним, «Укрсиб» втратив кількох ключових корпоративних клієнтів.
Тенденція продовжилася і в нинішньому році. У травні 2013-го найбільший металургійний комбінат в країні «АрселорМіттал Кривий Ріг» перевів свій зарплатний проект і основні обороти по рахунках з Укрсиббанку в Сбербанк Росії.
У «УкрСиб» відтік за рахунками великих вкладників не коментують. «Багато банків ганяються за великими вкладниками, пропонуючи їм ставки вище ринку на 1-2 п. п.», – пояснює керуючий партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман. «Якщо банку потрібні гроші, то казначею ставлять завдання поговорити з найбільшими вкладниками і запропонувати їм більш високу ставку», – розповідає співвласник банку «Національний кредит» Андрій Оністрат.
Іноді найбільші вкладники йдуть з банку, тому що мають доступ до інсайдерської інформації і першими реагують на внутрішні проблеми фінустанови. «Великі компанії – найчутливіші як щодо ставок за депозитами, так і в плані можливих проблем у банку», – пояснює керівник одного з великих банків. «Зниження залишків на рахунках великих клієнтів – загальна для всіх банків тенденція. Клієнти намагаються диверсифікувати свої ризики, – констатує перший заступник голови правління банку «Контракт» Павло Крапівін. – Якщо раніше вкладники більше довіряли особистостям – власнику чи менеджменту банку, то зараз це не має вирішального значення». На його думку, тенденція говорить про зростання загального ризику банківської системи, а не окремих банків.
На зниженні залишків на рахунках VIP-клієнтів відбивається і загальна ситуація в економіці. «Юрособи не хочуть отримувати кредити за високими ставками, тому вони перейшли до використання власних заощаджень», – вважає колишній заступник голови НБУ Сергій Яременко. Деякі банкіри навіть раді зниженню залишків на рахунках найбільших клієнтів. «Зниження концентрації [депозитного портфеля] завжди позитивно позначається на стабільності роботи банків», – запевняє Сергій Маноха, перший заступник голови правління Укрсоцбанку, який також зіткнувся з відтоком депозитів десяти найбільших клієнтів банку.
Проте великі вкладники виводять гроші не з усіх фінустанов. Так, наприклад, в Ощадбанку залишки на рахунках десяти найбільших вкладників в минулому році зросли з 2,9 млрд гривень до 5,6 млрд гривень, а у Райффайзен Банку Аваль найбільші депозити п’яти юросіб зросли за той же період з 1,9 млрд гривень до 2,2 млрд гривень. Банки публікують дані про залишки на рахунках найбільших клієнтів тільки раз на рік. У 15 найбільших банках найбільший відтік найбільших депозитів спостерігався як у банках з іноземним капіталом, так і у фінустановах, що належать бізнесменам з числа 100 найбагатших за версією Forbes.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас