Золотий пил: які очікуємо ціни на золото в майбутньому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Золотий пил: які очікуємо ціни на золото в майбутньому

Банківські метали
8494
Після того як ціни на золото впали з 1700 дол за тройську унцію до майже 1200 дол в кінці липня поточного року, думки щодо майбутнього золота і взагалі доцільності інвестування грошей в золото радикально розділилися. Частина інвесторів порахували, що часи високих цін на золото пішли в минуле і вони вважають, що ціни на золото можуть ще впасти до рівня нижче тисячі доларів за тройську унцію. При цьому з’явилася думка, що ціни на золото навіть якщо і не впадуть, то рости не будуть, а будуть довго і нудно коливатися біля позначки в 1300 дол за тройську унцію, як це було в 2003 році, коли ціни на золото коливалася в діапазоні 330-400 дол на протязі всього року.
Але є й інша група інвесторів, які вважають, що зараз саме час скуповувати золото, тому що воно стало дешевше і логіка інвестування в ризикові активи говорить «купувати, коли ціни падають і продавати, коли ціни ростуть». У чомусь вони мають рацію. Бо ціни на золото досить волатильні і їх динаміка формується під впливом міжнародного фінансового ринку. А це означає, що зміни цін на золото залежать від великої кількості факторів, які постійно з’являються і зникають на світовому ринку. Якщо на даний момент ціни на акції українських компаній дійсно не дуже цікаві та їх динаміка формується дуже слабким українським фондовим ринком, то ціни на золото в Україні дуже чітко взаємопов’язані з цінами на світовому ринку, і, фактично купуючи золото в Україні купуєш золото за світовими цінами, але з нашим дисконтом. Так що для бажаючих інвестувати гроші в активи з нефіксованим доходом золото більш привабливий актив, ніж українські акції. І найголовніше: на відміну від акцій, доходи від операцій із золотом не обкладаються податком. Але все це вигідно, якщо ціна на золото буде рости. Купити ж просто золото – ще не означає отримати гарантований дохід. Історія знає багато фактів, коли інвестиції в золото виявлялися помилкою.
Отже на українському фінансовому ринку існує дилема: або купувати золото поки воно дешеве або навпаки, не скуповувати золото, а просто спостерігати за подальшим розвитком подій.
Так як ціни на золото формуються на світовому ринку, їх динаміка дуже сильно залежить від економіки США або точніше від стану фінансового ринку США. Тому спрогнозувати ціни на золото можна досить точно, якщо звернути увагу на стан фінансового ринку США, а саме на дії ФРС з емісії доларів США. Багато світових аналітиків вважають, що ціни на золото в останні роки формувалися багато в чому під впливом політики емісії доларів США, яку проводив ФРС в останні роки.
Якщо звернути увагу, ціна на золото на початку 2008 року була на рівні 800 дол за тройську унцію. Як тільки з’явилася інформація про QE1, ціна на золото почала рости і як тільки в середині 2008 року запустили QE1, ціна на золото вже була на рівні близько 1000 дол за тройську унцію. На момент завершення QE1 ціна на золото майже досягла рівня 1200 дол за тройську унцію. І тим самим підтвердила факт зростання ціни на золото під впливом емісії доларів США. Можна сказати, що саме емісія доларів США і спровокувала зростання цін на золото на світовому ринку.
Перша інформація про QE2 з’явилася тоді, коли ціни на золото були на рівні 1200 дол за тройську унцію і вже спровокували зростання цін на золото до 1400 дол. На стадії завершення QE2 ціна на золото була на рівні всього 1550 дол за тройську унцію. Але, як не дивно, після завершення вже QE2 ціна на золото виросла до 1800 дол за тройську унцію, а потім почалася чергова кореляція ціни вниз.
На момент запуску QE3 ціни на золото були на рівні 1600 дол за тройську унцію, а після цього знову зросли до 1800 дол, але це зростання було явно повільнішим і спокійнішим, ніж це було при перших QE. Коли був перший запуск QE, це була дійсно подія, яка провокувало зростання цін на золото, але це зростання не може бути вічним. Будь-яке спекулятивне зростання цін має пройти стадію падіння і втоми від однотипних операцій, інакше не буде чинника несподіванки і нових імпульсів для зростання цін на золото.
За період QE3 у світову економіку було «залито» додаткової емісії доларів США більше ніж на 0,8 трлн дол. дол, але це не призвело до зростання цін на золото. Але це не означає, що ціна на золото залишається нейтральною до цієї суми нових доларів США.
Що ж далі? Наскільки і далі ціни на золото будуть залишатися байдужими до програми QE? Відповідь більш ніж проста і характерна для такого ринку, як ринок золото. Як тільки буде заявлено про завершення QE3, можна буде очікувати чергового зростання ціни на золото, хоча може не так швидко, як це було при QE1.
Змінилися кілька орієнтирів. Якщо раніше ціни на золото росли більше під впливом заяви про запуск QE, то тепер ціна на золото більше залежить від загальної динаміки емісії доларів США, яка сталася в результаті всіх цих трьох QE. Поточне падіння цін на золото – це таке ж спекулятивне явище, як і різке зростання цін на золото під розповідями про запуск QE1. Але коли розмови про QE і взагалі розмови про емісію доларів відійдуть на другий план, то в дію буде запущено інший механізм, який так чи інакше вже більше сорока років існує і діє на ринку золота. Зростання ціни на золото з 2000 року визначалося загальною сумою емісії доларів США. Як тільки США почали регулярно здійснювати емісію доларів, зростання цін на золото стало висхідним, хоча час від часу мало місце тимчасове падіння цін, що пояснюється спекулятивним характером цього об’єкта інвестування.
Якщо в Україні знецінення гривні порівнюють з девальвацією гривні по відношенню до долара, то у світовій економіці знецінення долара визначається динамікою цін на золото. Те, що спостерігається сьогодні на ринку золота – це глобальне падіння цін, так як зрештою ціни на золото були і залишаються пов’язаними з загальною сумою емісії доларів США. Як свого часу розмови про запуск QE1 спровокували багато в чому необгрунтоване зростання цін на золото, так і зараз розмови про завершення QE3 спровокували падіння цін на золото. При цьому обсяг зайвої емісії доларів США був і залишається. Ціна на золото повинна «переробити» надлишок доларів, хоча цей процес буде більш повільним і не таким різким, як це мало місце під впливом розмов про QE. З урахуванням загальної емісії доларів США можна розрахувати, що прогнозна ціна на золото має бути на рівні 2160 дол за тройську унцію. Ця величина в багато чому базується на загальній сумі емісії доларів США за період з 2008 року по теперішній момент.
Тому було б рано відмовлятися від золота як об’єкта інвестування. Але при цьому не варто забувати, що цей об’єкт інвестування спекулятивний за своєю суттю і злети і падіння його цін будуть носити постійний характер, незважаючи на те, що в довгостроковій перспективі очікується зростання цін на золото до рівня 2000 дол за тройську унцію і вище…
Олександр Охріменко, к.е.н.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас