Секвестру бюджету України можна буде уникнути, тільки якщо вдасться рефінансувати зовнішні борги - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Секвестру бюджету України можна буде уникнути, тільки якщо вдасться рефінансувати зовнішні борги - експерт

Казна та Політика
2221
Уникнути секвестру бюджету, зумовленого стагнацією економіки, можна лише за допомогою своєчасного рефінансування накопичених зовнішніх боргів.
Про це в коментарі заявив керуючий партнер інвестиційної компанії «Capital Times» Ерік Найман.
«Секвестру бюджету можна буде уникнути, тільки якщо вдасться рефінансувати зовнішні борги. Шанси на це є, бо зовнішні ринки знову відкриваються і процентні ставки, у тому числі для України, знижуються», – сказав Найман.
Разом з тим, він звернув увагу, що такий шлях вирішення фінансових проблем залишається неправильним. «Це шлях в нікуди – країні доводиться позичати все більш дорогі й більші суми грошей для оплати за корупційними рахунками», – підкреслив експерт.
На його думку, основна проблема – стагнація економіки України. «Міністерство доходів і зборів України в першому півріччі до зведеного бюджету зібрало лише на 1% більше доходів, ніж торік. Це об’єктивне відображення стагнації в економіці та відсутності інфляції. У таких умовах важко збирати більше податків, ніж може згенерувати економіка», – упевнений Найман.
Причому спроба вивести економіку з тіні не принесла вагомих результатів. «Частково за рахунок детінізації економіки збори до бюджетів всіх рівнів збільшити вдалося. Однак корупційні побори не зменшилися. І за фактом детінізація вже зіткнулася з природним обмежувачем. У результаті перед багатьма бізнесменами постала дилема – зберегти істотну частину “тіні” чи утиснуся в тому числі за рахунок звільнення персоналу і аж до повного закриття», – підкреслив експерт.
За його словами, ці проблеми будуть хронічними, якщо не перекрити основні корупційні канали. «Проблема сучасного українського бюджету аж ніяк не в «тіні», а в дірявому бюджеті. Скільки в нього не заливай доходів, завжди буде мало. В умовах об’єктивного спаду економіки України доти, доки не будуть перекриті основні корупційні канали, проблеми в держбюджеті будуть хронічними», – резюмував Найман.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас