1648
Яким продуктам в Україні загрожує подорожчання
— Особисті фінанси
Деякі делікатеси можуть найближчим часом сильно подорожчати. Найбільше ціни піднімуться на червону ікру. За даними Російського союзу промисловців і підприємців на Камчатці, російські добувачі риби вдвічі підняли ціни: з $ 37-46 до $ 65-77 за кг продукту (частка російської ікри на українському ринку близько 70%. – Авт.). Директор консалтингового агентства «ААА» Сергій Наливка пояснив нам, що причин такого різкого стрибка дві: вилов кети і горбуші знизився приблизно вдвічі (нібито від того, що на шляху міграції риби її стали більше виловлювати траулери Китаю). А камчатські і сахалінські добувачі побудували багато переробних цехів і тепер можуть диктувати ціни іншим переробникам. За підрахунками експерта, популярні бляшані баночки (вага 140 г) якісної ікри, фасованої на Далекому Сході, подорожчають в наших супермаркетах з 80-90 грн до 150-160. Ікра 2-го і 3-го сорту, яка фасується в Україні із замороженої в бочках, зросте в ціні рази в півтора. Тобто якщо зараз недорога ікра коштує в супермаркетах 35-37 грн за баночку, буде мінімум 50. А щоб не лякати покупців високою ціною, виробники зменшать розфасовку: будуть класти по 120 і навіть 110 г (на банці вагу вкажуть, але звиклий до 140-грамової розфасовки покупець цього може відразу й не помітити. – Авт.). «Ми вже отримали від постачальників з Росії нові прайси на ікру. Ціни вище колишніх приблизно наполовину. Розмірковуємо: брати чи почекати, можливо, вони стримають апетити», – сказав нам топ-менеджер популярної мережі супермаркетів Володимир Молчанов. За його словами, поступово підвищуються оптові ціни також на рибу і товари з ЄС: дорогі сири (не польські), ковбаси, м’ясо і консерви (див. інфографіку).

ВИННА КРИЗА І СОТ. Президент Украналітцентра Олександр Охріменко пояснює зростання цін тим, що ЄС перестало платити державні субсидії постачальникам своїх продуктів (платили раніше, щоб здешевити товари і зробити їх конкурентними на нашому ринку). «Плюс через кризу у європейських виробників сильно впала рентабельність виробництва молочки (подорожчали, наприклад, корми. – Авт). Собівартість зросла на 10-15%, звідси і зростання цін. Те ж стосується м’яса, ковбас і консервів. Вносить свій внесок і наша митниця: вони стали набагато серйозніше стежити, щоб постачальники платили ввізні мита з реальної ринкової ціни товару, а не завозили його за ціною субпродуктів. А це лягає на плечі покупців». Втім, на думку директора інформкомпаніі «ПроАгро» Миколи Верницького, вихід є. «Якщо хочете спробувати якісний продукт, стежте за розпродажами. Коли термін придатності закінчується, ціни падають в 2-3 рази», – радить він. За прогнозами експерта Марії Колесник, восени може також подорожчати кава, какао і, як наслідок, якісний шоколад і цукерки. Але тут причини інші: спекуляція. «Світовий ринок поділений п’ятьма великими постачальниками, які скуповують наперед майбутній урожай в африканських країнах і потім диктують ціни на ринку, регулюючи пропозицію. Вони періодично піднімали ціни і в попередні роки, потім опускал», – пояснила вона.
Олександр Панченко
За матеріалами: Сьогодні
Поділитися новиною