Де в Україні найнижчі ціни на продукти? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Де в Україні найнижчі ціни на продукти?

Особисті фінанси
1977
Роздрібні ціни на одні й ті ж продукти в різних регіонах України відрізняються на 25-30%, а в деяких випадку – майже вдвічі! Наприклад, варена ковбаса в Кіровограді вартує 26,8 грн, а в Києві – аж 40 грн за кг. Такі дані опублікувало Міністерство економічного розвитку і торгівлі. Ціни на цукор, згідно з цими даними, у всіх областях практично однакові (6,20-6,60 грн/кг, коливання від середньої ціни складає всього 3-4%). «Сегодня» вибрала 10 найбільш важливих продуктів для щоденного столу пересічного українця і з’ясувала, де вони дешевші і найдорожчі (див. інфографіку).
Де в Україні найнижчі ціни на продукти?
Волинь – регіон, який може похвалитися найнижчими цінами на м’ясо. Та й інші продукти – крупи, хліб, молоко – теж коштують тут дешевше, ніж в інших областях. І навпаки: у східних та центральних регіонах, а також Києві та Київській області за такий же набір продуктів доведеться заплатити мінімум на чверть більше. Президент Украналітцентра Олександр Охріменко різницю у вартості пояснює перш за все рівнем зарплати. На Волині вона традиційно найнижча в Україні: за даними Держслужби статистики, всього 2499 грн в середньому по регіону за 5 місяців цього року. Для порівняння: середня зарплата по країні – 3143 грн, в Києві – 4840, Донецьку – 3631, Дніпропетровську – 3249. Є й інша причина: якщо в конкретному регіоні недалеко від великих райцентрів розташована велика птахофабрика або м’ясокомбінат, це відразу позначається на рівні цін, адже місцевому виробництву не доводиться витрачатися на далеку доставку, а відповідно – збільшувати ціни. Особливо це стосується курятини та яєць. Саме тому, наприклад, у Львівській області, де немає великих молочних ферм, молоко, сир і т. д. коштують дорожче, ніж в середньому по країні. З цієї ж причини найдорожче коштують яйця на окраїнах Луганщини, де зарплата трохи вище середньої в Україні і дорівнює 3220 грн.
ЗА ПОКУПКАМИ. Виникає питання: чи є сенс їздити за їжею туди, де вона дешевше? Наші експерти вважають, що в більшості випадків сенсу немає, адже транспортні витрати (бензин, зношення автомобіля, харчування в дорозі) перекриють економію від покупки навіть 20-30 кілограмів м’яса, привезеного за 200-300 км. Але якщо ви відправляєтеся в автоподорож по справах, то можна попутно і отоваритися. «Інформація Мінекономіки не є всеохоплюючою, моніторяться ціни в облцентрах і деяких райцентрах, – говорить Охріменко. – А от у прилеглих до Києва і столиць областей невеликих міст, куди, до речі, можна доїхати електричкою, селяни вивозять у базарні дні (зазвичай це субота і середа-четвер) дешеве м’ясо, сало, сметану, олію, овочі та фрукти. Саме так отоварюються насамперед міські пенсіонери, для яких проїзд в електричці безкоштовний. Але й ті, хто працює, нерідко виїжджають на автомобілі вскладчину за продуктами на село за 30-50 км: це вигідніше, ніж купувати м’ясо в супермаркеті».
Однак директор інформаційної компанії «ПроАгро» Микола Верницький не радить купувати на ринках молоко у бабусь з рук (якщо тільки ви не знаєте цю поставщицю вже багато років): його якість на око визначити неможливо, а спритні продавці, щоб зберегти свіжість молока, часом додають в нього антибіотики (левоміцетин). Не варто також купувати овочі «з власного городу», вже упаковані в пакетики для зручності: часто продавці накидають в такі пакети неліквід, маскуючи зверху свіжими овочами.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас