Спротт: інвестувати треба в фізичне золото — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спротт: інвестувати треба в фізичне золото

Банківські метали
3166
Недавнє різке падіння цін на золото було інтерпретовано ЗМІ як кінець ринку “биків”. Однак, проаналізувавши динаміку попиту і пропозиції на ринку дорогоцінного металу, можна зробити інший висновок, пише знаменитий інвестор і керуючий канадським інвестиційним фондом Sprott Inc. Ерік Спротт в ZeroHedge.com.
Центробанки країн активно збільшують запаси золота, показник зріс з 6300 тонн в I кварталі 2009 р. до 8200 тонн в I кварталі 2013 р. При цьому фактична наявність металу продовжує знижуватися, а попит з боку великих і невеликих покупців залишається досить високим.
Слід пам’ятати, що злиткові банки (що входять до Лондонської асоціації учасників ринку дорогоцінних металів, LBMA) продовжують зберігати у своїх сховищах золото клієнтів. Згідно з даними LBMA велика частина цих клієнтів розмістили золото на депозитах (або купили золото) у банках LBMA за так званою схемою знеособлених рахунків. Злиткові банки – це банки, що функціонують як оптові постачальники золота.
Злитковий банк не зберігає весь депозит у фізичному золоті, сподіваючись, що клієнти не захочуть закрити всі свої вклади одночасно. Це створює брак фізичного золота, і банкам доводиться брати в лізинг золото в центробанках. Лізинг золота дуже схожий на своп-операцію або забезпечений кредит, коли центробанк отримує гроші в обмін на золото і платить процентну ставку за грошову позику.
Центробанк видає золото злитковому банку на певний термін (наприклад, на 1 місяць). В обмін центробанк отримує готівку на суму виданого обсягу золота і виплачує форвардну ставку по золоту (Gold Forward Offered rate, GOFO) злитковому банку. Потім центробанк позичає гроші на ринку і отримує LIBOR протягом місяця. Дохід від LIBOR, навіть при відрахуванні ставки GOFO, робить лізинг золота вигідним для ЦБ.
У теорії наприкінці місяця злитковий банк купує назад золото на ринку і повертає його центробанку. Якщо злитковий банк купує дорогоцінний метал на ринку, то в цьому випадку відсутній негативний ефект на пропозицію золота. Але це в теорії, в житті дуже часто все відбувається трохи інакше.
Судячи з усього, злиткові банки іноді не викуповують назад фізичне золото з завершення лізингового періоду для повернення його в центробанк. Замість цього вони переводять у центробанк “паперове” золото, яке має на увазі фізичне золото. Це негативно відбивається на співвідношенні між обсягом золота, яке покинуло сейфи Федерального резервного банку Нью-Йорка (NY Fed), і орендною ставкою.
Цікаво, що на ринку золота з’явилися “бики” в той же самий час (середина 2001 – початок 2002 рр..), коли центробанки і злиткові банки перестали наповнювати ринок лізинговим золотом. Цікавий і той факт, що офіційні продажі ЄЦБ і МВФ не збігаються з відпливом золота зі сховищ Федерального резервного банку Нью-Йорка, де, як відомо, більшість центробанків світу зберігають своє золото.
Згідно з даними МВФ фонд офіційно продав 403,3 тонни золота в період між 2009 і груднем 2010 рр.. У той же час відтік золота з NY Fed, який є основним сховищем МВФ, дорівнював нулю в ці два роки. Відомо, що запаси NY Fed зменшилися на 408 тонн в 2007-2008 рр.., або за два роки до офіційної продажу МВФ. Швидше за все, МВФ віддав в лізинг золоті запаси, щоб заспокоїти ринок золота і врятувати злиткових дилерів, які, ймовірно, не змогли викупити велику кількість фізичного металу під час фінансової кризи. Схожий факт помічений і з ЄЦБ: офіційний продаж золота сталася пізніше, ніж реальний відтік дорогоцінного металу із сейфів NY Fed.
Уроки для ринку
“Важливо пам’ятати, що злиткові дилери – це великі банки і уряди не допустять їх колапсу. Якщо злиткові банки опиняться на межі краху і виникне паніка серед вкладників, центробанки “повинні видати в лізинг необхідну кількість золота”, – сказав Грінспен в 1998 р.
Однак сьогодні не все так просто. З початку фінансової кризи ми бачимо безпрецедентний попит на фізичне золото, в той же час закриваються золотодобувні підприємства, і центробанки нічого не говорять про офіційні продажі цього металу.
Ціна на золото досить різко опустилася в останні кілька місяців. Враховуючи високий попит на фізичне золото, ми вважаємо, що зниження було організоване злитковими банками, щоб викупити фізичне золото за дисконтними цінами.
З нашої точки зору, злиткові банки знаходяться в складному становищі, а їх золоті запаси на дуже низькому рівні. У наявності занадто багато паперового золота, а його об’єм не відповідає фізичному золоту. Високий попит країн, що розвиваються на фізичний метал, а не на паперове золото, порушив статус-кво.
“У зв’язку з цим ми рекомендуємо інвесторам наступне: закрийте знеособлений золотий рахунок і переведіть ваше золото в його фізичну форму (якщо це можливо), інвестуйте в реальний продукт (такий як Sprott Physical Bullion Trusts) або в компанії, які мають доступ до фізичного золота (як, наприклад, золотодобувні підприємства)”, – вважає Спротт.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас