Скоро девальвація: що кажуть читачі FINANCE.UA про індекс Бік Мака — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скоро девальвація: що кажуть читачі FINANCE.UA про індекс Бік Мака

Валюта
8806
Стан здоров’я людини можна визначити багатьма способами: виміряти тиск, пульс, температуру, прослухати на хрипи легені, зрештою, взяти аналізи. Так і “здоров’я” тієї чи іншої валюти можна перевірити по-різному, і один з методів – індекс Біг Мака, який традиційно складає авторитетне видання The Economist.
Кілька днів тому видання знову склало “бутербродний” індекс, і виявилося, що українська гривня виявилася недооціненою до американського долара на 48,9%. Так, курс гривні до долара мав би становити 4,17 грн/долар, а до євро – 5,24 грн/євро.
Пропонуємо вам ознайомитися з найцікавішими коментарями читачів FINANCE.UA на цю тему, і дізнатися, чи вірять подібним дослідженням українці. Орфографія і пунктуація збережені.
Дваждидвашнік – Жарт з індексом Бігмака затягнувся, вже й не смішно.
Vidima – ура, нарешті дочекалися старого баяна))) з.і. народна прикмета: раз заговорили про недооціненість гривні значить скоро гривня впаде)
yura – Де купити ф’ючерси на бігмаки?
Сергій Малина – зовсім не про біг мак:
правильніше сказати: що не гривня недооцінена. А що в Україні високий ступінь недовіри до національної валюти. Погано це, чи добре. Звичайно ж погано. Правильно це, чи ні. Звичайно заслужено. Звинувачувати українця в тому, що він не довіряє уряду, не довіряє банкам, і не довіряє гривні = безглуздо
про біг маг. І шо ано виходить?? А шо навіть буржуйські фаст фуди рубають з нашого брата дорого
Dekabrov – Індекс бігмака не враховує різну вартість робочої сили. Навряд чи в Україні макдачніки отримують сім доларів на годину.
Ibris76 – Перед кожною девальвацією починають згадувати про індекс Біг-маку. Класика жанру.
Laa1999 – А чому не рахують за офіційною вартістю, наприклад, ipad або toyota camry. Тим більше, курси завжди відповідають цінам на передові товари, тобто на обмінні товари, а не на ті, які у всіх є. Так курс буде в районі 12.
РАТАН – Я вже пропонував ввести індекс Тойота Камрі. І там і тут на них йдуть одні комплектуючі.
У США Камрі в база-комплектації коштує 22 тис. місцевих грошей
В Україні вона ж коштує 277 або 34 тис.
34/22 = 1,5 рази переоцінена гривня якщо так вважати.
Airmax78 – Ну тепер з упевненістю можна сказати: девала чекати ще 2-4 місяці – не більше. Індексом Біг-Мака в минулий раз гасили панічні настрої в червні-липні 2008.
Anti_strx – Індекс Бігмака показує не паритетну вартість валют, а вартість продуктів в різних країнах. Виходить, що продукти в Україні вдвічі дорожчі, ніж у Штатах.
Smysltaras – Хто каже, що гривня переоцінена, хтось недооцінена. Стельмах, наприклад, говорив, що в 2008 році гривню можна було девальвувати не до 8, а до максимум 6,4 гривні за долар. Але її дотягли до 8. Причому начебто той же Нацбанк тодішній. Виходить, що не тільки Біг Мак говорить про те, що гривня недооцінена.
Як бачите, наші читачі або пророкують гривні швидку девальвацію, або просто не сприймають індекс Біг Мака всерйоз. Такої ж думки дотримується і генеральний директор Українського кредитно-рейтингового агентства UCRA Станіслав Дубко. Його точку зору про це індексі, а також багато інших тем ви можете прослухати в 56-му випуску підкастів на FINANCE.UA.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас