2385
Через компоти та варення в Україні підскочила ціна на цукор
— Особисті фінанси
В Україні цінники на цукор збільшилися на 1-2 гривні в залежності від місця. Експерти заспокоюють: це тимчасово.
“Зараз сезон – люди варять варення, тому ціни зростають. Раніше цукор коштував 5-6 грн, а десь тиждень тому подорожчав до 7-7,50 грн”, – розповів Ярослав Ковальчук, продавець з Деміївського ринку в столиці.
Він упевнений: восени цей продукт подешевшає, а до Нового року ціни повернуться на рівень 5 грн. В магазинах цукор ще дорожче – 9-9,50 грн.
“Тиждень тому купувала за 8,50. Тепер шкодую, що не зробила запас – все одно ще варити компоти та варення”, – каже наша співрозмовниця Ганна.
Голова асоціації “Укрцукор” Микола Ярчук підтвердив подорожчання цукру в середньому, до 7,50 грн.
“Після збору врожаю ціни почнуть падати, але в будь-якому випадку, нижче 5-5,50 грн чекати не варто”, – сказав голова асоціації “Укрцукор” Микола Ярчук.
За словами гендиректора Українського клубу аграрного бізнесу Володимира Лапи, підвищення цін пов’язане з тим, що собівартість цукру була вище, ніж його ціна в роздробі:
“Собівартість – десь 6,50 грн за кг, а цукор продавали по 5 грн, тобто виробники втрачали гроші. Підвищити ціни вони не могли, тому що ринок був перенасичений: внутрішнє споживання у нас становить 1,8 млн тонн на рік, а виробництво – 2,2 млн тонн”, – говорить Лапа.
За матеріалами: Вісті
Поділитися новиною